Liviu Dragnea, mindent bele!

Dragnea mester belehúz az utolsó száz méteren. Mi lesz belőle? Államelnök vagy börtöntöltelék? Lehet fogadásokat kötni!
Hirdetés

A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) főnöke egyetlen lapra tette fel a jövőjét és a szabadságát – a 2019-ben megcélzott államfői mandátumra. Dragnea olyan embernek tűnik, aki beletörődött abba, hogy másodszor is elítélik, ami azt jelenti, hogy börtönbe jut.

Energiája megkímélése érdekében még a közkegyelem ügyét is lazábban veszi. Ezen a héten újabb tanú mártotta be a PSD vezetőjét, azzal vádolva, hogy tudott arról, hogy két közpénzből fizetett alkalmazott valójában a pártnak dolgozott. Dragneának az az egyetlen esélye, ha a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék jogerős ítélete előtt megválasztják Románia elnökének. Mert perét felfüggesztenék egy esetleges cotroceni-i mandátuma alatt, erre már ott van a Băsescu-precedens. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék tíz évre felfüggesztette a „Mihăileanu utcai ház” ügyet, mert Traian Băsescut mentelmi jog védte (főpolgármesterként jogtalanul kiutalt magának egy fővárosi tulajdonban lévő házat – a szerk.). Az ügy nem évült el, de csak 2015-ben indult újra, mert „megszűnt a bűnvádi nyomozás lefolytatását akadályozó ok”.

Dragnea a helyzetet felfogva országos turnéba kezdett,

szabad utat engedve a populizmusnak és csapra verve a haza szépségeinek és hagyományainak megéneklését.

A Népviselet Napja alkalmából Dragnea Besztercén bújt népviseletbe és táncolt együtt 10.000 emberrel. „Szerintem maradjunk meg románoknak és ne felejtsük el a hagyományainkat”, mondta Dragnea azelőtt, hogy a rendezvény bekerült volt a Guinness Bookba, a Nyugat versenyen és rekorddöntésen alapuló legfőbb megnyilvánulásába.

Liviu Dragnea az országos turné során kijelentette, hogy Máramaros „olyan vidék, melyet azért kedvelek, mert csökönyösen ellenáll a globalizálásnak és autentikusan román akar maradni”. Kendőzetlen képmutatás egy olyan embertől, aki általában a brazíliai kirándulásokat és az óceáni horgászatot szokta választani. Sohasem hallottak és nem is fognak hallani olyasmit, hogy Dragnea Brében, vagy az Iza völgyében tölti a szabadságát, hogy fellendítse a faluturizmust, vagy így fejezze ki közvetlenül a hazaszeretetét.

Dragnea nemcsak a kormányprogramot tudja töviről-hegyire, hanem azt is, hogy miként és milyen közönséghez kell szólnia.

A hűség megvásárlása már maximális fordulatszámon zajlik

olyan béremelésekkel, amiket nem támaszt alá a termelékenység, vagy (adott esetben) az egészségügyi, illetve oktatási tevékenység színvonalának emelkedése. A szegénységi küszöb környékén élők számára nincs elképzelése arra, hogy miként kellene őket visszaintegrálni a társadalomba vagy a gazdaságba. Inkább annak keretét kívánja létrehozni számukra, hogy a nagy lopás morzsáiból boldoguljanak. A legjobb példa: megszüntette a környezetvédelmi bélyeget, szabad utat engedve a roncsokkal folytatott kaotikus és őrült kereskedelemnek. Ebből több ezer kereskedő él meg, rajtuk keresztül pedig az alacsony jövedelműek ócska, Nyugaton már elutasított gépkocsikat vásárolhatnak maguknak.

Hirdetés

Nem számít, hogy Románia Európa ócskaság-lerakata és óriási szennyezésforrás lett.

A szükséges kényszerítő lépéseket – például az oktatásban, ahol a szülőket nem kényszerítik arra, hogy iskolába küldjék a gyermekeiket, de az utcákon is, ahol példás büntetések, vagy azok végrehajtására képes rendőrök hiányában mindenki úgy vezet, mintha dzsungelben lenne – tudatosan figyelmen kívül hagyják, éppen azért, hogy ne hergeljék a „Politikusok tolvajok, de legalább minket is élni hagynak maguk mellett. Tehát a PSD-re szavazunk” elvet hirdető választókat. A PSD nem azokért kormányoz, akik sohasem szavaznának rá. Liviu Dragnea számára a visszaszámlálás elkezdődött és őrült ütemben zajlik. A 2019-es elnökválasztás eredménye kizárólag a bírók döntésétől függ, illetve attól, hogy sikerül-e utolérniük Dragnea jelöltet, vagy sem.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés