A Sepsi OSK feltette Szentgyörgyöt a román focitérképre

Román elsőligás focicsapat a Székelyföldön? Évtizedeken át elképzelhetetlen álomnak tűnt, vasárnap délben valóra vált: a Sepsi OSK feljutott az élvonalba.
Hirdetés
A román futballtérkép átrendeződésére aligha van jobb példa, mint hogy idén a 2009-ban alapított Viitorul Konstanca nyerte a bajnokságot, a 2010-ben létrehozott FC Voluntari a Román kupát, a Liga 2-ből pedig két olyan csapat jut fel, amely tavaly augusztusban újoncként kezdte a másodosztályt: a Juventus Bukarest és a Sepsi OSK. Tavaly ilyenkor még a harmadosztály megnyerését ünnepelték Háromszéken, most futballtörténelmet írtak.
 
A szentgyörgyiek már az ősszel is tapadtak az élbolyra, tavasszal viszont beindultak, és a szezon végére már az volt a kérdés: az egyenes feljutást érő második vagy az osztályozót jelentő harmadik hely lesz az övék? Erre kaptuk meg most a választ, amikor a Resicabányai Metalul 1-0-ás legyőzésével, egy fordulóval a szezon vége előtt biztossá vált a második hely.
 

 
A meccset amúgy a resicaiak zavaros tulajdonviszonyai között Snagovon rendezték, és a Sepsi nem brillírozott a már biztos kieső ellen, de a meccset végigéneklő mintegy 250 fős háromszéki tábort (még Antal Árpád polgármester is elkísérte a csapatot) ez sem zavarta, hiszen már a döntetlen is feljutást ért. Ám a végén egy Hadnagy Attila révén kiharcolt és Issa Thiaw által belőtt 11-esből a győzelem is meglett a sporttörténelmi siker mellé.
 
A pékségéről ismert vállalkozó, Diószegi László 2011-ben alapította meg a Sepsi OSK csapatát, amellyel alig hat év alatt jutott fel az elsőosztályba. A csapat többségét román játékosok alkotják, de a szezon előtt az elmúlt időszak legsikeresebb háromszéki játékosát, Hadnagy Attilát is sikerült hazacsábítani, aki 27 gólt szerzett eddig a szezonban. A télen több magyarországi szakember is csatlakozott a klubhoz: Árki Gábor lett a klubelnök, a kárpátaljai Sándor István a technikai igazgató, Nagy Sándor pedig Valentin Suciu edző segítője.
 

 
Szentgyörgy feljutásával már csak két erdélyi megyeszékhelyen nem volt soha első osztályú foci: Zilahon és Csíkszeredán. A csíkiak éppen a hétvégén szalasztották el a lehetőséget a Liga 2-be jutásra: az FK csapat hiába vezette csoportját az utolsó fordukó előtt, a Ştiinţa Miroslava elleni hazai vereséggel (0-1) visszacsúsztak a harmadik helyre.   

Hirdetés