Helyi áradásokra lehet számítani

Főként a Székelyföld és Máramaros érintett, illetve más hegyvidéki települések.
Hirdetés
Elsőfokú, sárgával jelölt figyelmeztetést adtak ki árvízveszély miatt a vízügyi szakemberek az ország több megyéjének folyóira. A figyelmeztetés szombatig érvényes, addig jelentős vízhozam-növekedések és gyors áradások várhatók a patakokon és kisebb folyókon, helyi árvizeket okozva.
 
Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet csütörtökön 12 órától péntek 10 óráig hatályos sárga figyelmeztetést adott ki a Máramaros megyei Visó és Iza folyók vízgyűjtő területeire, illetve a Beszterce-Naszód megyei Nagy-Szamosra és mellékfolyóira.
 
Ugyanakkor csütörtök 16 órától szombat 20 óráig van érvényben figyelmeztetés az Olt felső folyásának vízgyűjtő területén, illetve a középső folyás mellékfolyóin (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), a Suceaván, a Moldova felső folyásán (Suceava megye), a Beszterce felső vízgyűjtő területén és a középső és alsó folyás mellékfolyóin (Suceava, Neamţ, Bacău és Hargita megye).
 
Jelentős hozamnövekedés várható a hegyoldalakon, a hegyi patakokon, gyors áradások lehetnek a kisebb folyókon, helyi árvizeket okozva, néhol a készenléti szintet is átlépheti a vízszint. A felsorolt jelenségek legnagyobb valószínűséggel és legnagyobb intenzitással a Kovászna, Hargita és Suceava megyei kisebb folyóvizeken állhatnak elő.
Hirdetés