Partra vonták az utolsó kompot Szatmár megyében

Mégpedig azért, mert az adóhatóság megbüntette a révészt.
Hirdetés

Az a helyzet, hogy a Szatmár megyei Erdőszáda és Szatmárnémeti között – vagyis egy 74 kilométer hosszú szakaszon – egyetlen híd sincs a Szamoson, amelyen át lehetne kelni Máramaros megyébe. Na de mit csinál az a polgár vagy turista, aki az ominózus szakaszon lakik vagy halad át, és a túlsó parton lenne dolga? Első ránézésre semmi különöset: egyszerűen igénybe veszi a remetemezői kompot. Beáll a sorba, kifizeti a viteldíjat, kap róla elismervényt, átkel és megy dolgára.

Pontosabban: így zajlott az élet egészen múlt szombatig. Amikor is az adóhatóság ellenőrei a helyszínen teremtek, megállapították, hogy a kompon bizony nincs pénztárgép, és jól megbüntették a révészt, aki 6.000 pengő lej bírságot tartozik fizetni az adóhatósági kasszába, a mulasztás okán.

A révész – akinek, saját bevallása szerint, rendben vannak a papírjai, fizeti az adót a fuvarok után – nem tudta előteremteni a pénzt a megszabott 48 órán belül, ezért szépen partra vontatta a kompot, melynek következtében minden arra járó kerülhet egy nagyot, ha Máramarosba igyekszik.

A révész azt nyilatkozta, hogy kifizeti a bírságot, de be fogja perelni az adóhatóságot, mert szerinte jogtalan a büntetés. Amíg viszont a hercehurca tart, fennmarad a kérdés: ki viszi át a fogában tartva az embereket a túlsó partra?

Hirdetés