A „románizmus” továbbra is előszeretettel használt propagandafegyver

Ilyen ez a népviseleti demokrácia.
Hirdetés

Victor Ponta a 2014-es őszi elnökválasztási kampányban, a szociáldemokraták jelöltjeként és egyben miniszterelnökként is a „románizmusra” fogadott, kedvenc szlogenje pedig a „büszke román vagyok” volt. Azt mondják, külföldi tanácsadók javasolták ezt a stratégiát, akik állítólag még most is tanácsokkal látják el a szociáldemokrata vezetőket. Nem tudjuk, mennyi igazság van ezekben a szóbeszédekben, de tény, hogy a „románizmus” továbbra is előszeretettel használt propagandafegyver maradt. A nemzeti szál túlpörgetését nagyon gyakran erőteljes idegengyűlölő kirohanások, Európa- és Amerika-ellenes retorika kísérik. Láttuk, milyen reakciókat váltottak ki az elmúlt téli nagy tüntetések, melyekről azt állították, hogy „idegenek”, Soros, a multik irányították és manipulálták.

Az a tény, hogy a nacionalista pedálba beletaposó Victor Ponta kudarcot vallott az államfővé válási kísérletében, nem rettentette el őket, ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy inkább serkentette a legfőbb közjogi méltóságra jelentkezőket. Jelenleg

Liviu Dragnea, a szociáldemokraták elnöke a legbuzgóbb.

Néhány nappal ezelőtt több rendezvényen vett részt Beszterce-Naszód megyében, ahol megpróbált – és sikerült is – megdönteni néhány rekordot, melyeket sajnálatos módon senki sem hitelesít: a legtöbb egyszerre népviseletbe öltözött ember és a legnagyobb népitánc. Liviu Dragnea is bekapcsolódott a körtáncba, 9000 más személlyel együtt, egy vadonatúj népviseletben, melyről egy nappal korábban azt állította, hogy a szervezőktől fogja kapni, hogy aztán a körtánc után azt mondja, az egyik dédapjától örökölte, aki betyár volt Teleormanban. Íme, hogyan segít a heves nacionalizmus – csodába illő módon – rátalálnod a múlt ködébe veszett őseidre.

A „románizmus” másik nagy hirdetője Gabriela Firea, a fővárosi főpolgármester,

akit a média egy része minden áron elnökjelöltség felé tolna. Nemrég mélységesen ájtatos pózban láthattuk a voluntari-i (Bukarest melletti település, ahol a férje a polgármester) „katedrálisban”, amint egy vallásos szertartáson vesz részt, de inkább azzal foglalkozik, hogy Gigi Becali üzletemberrel, labdarúgócsapat-tulajdonossal és volt börtöntöltelékkel diskuráljon. Firea asszony annyira elkötelezett az ősi hit iránt, hogy nem habozott nagyon szárazon pontra tenni Ioan Robu katolikus érseket. A bukaresti katolikus katedrális mellé illegálisan felépített magas és ronda épület a vita oka. Már 2013 óta létezik egy bírói határozat, mely elrendelte az épület haladéktalan lebontását. A fővárosi népünnepélyekkel rendkívül elfoglalt Firea asszony nem hajtja végre a bíróság határozatát. Akárcsak Dragnea, a pártbéli főnöke, Gabriela Firea is azt állítja, hogy mindent a románok iránti szeretetből és az érdekükben tesz. Annyira szeret minket, hogy még a törvényt is kész áthágni. Egy híres mondás szerint a nagy szenvedélyek némák. Íme, nálunk a nagy szenvedélyek hangosak is, pedig akár még bűncselekmények is lehetnek.

Hirdetés

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés