Ezt üzente Boc a Kolozsváron egybesereglett kisebbségi képviselőknek

Az „ókori római város” polgármestere szerint a megfelelő helyszínen zajlik a FUEN kongresszusa.
Hirdetés
„Isten hozta Kolozsváron, az ókori római városban, Isten hozta Erdélyben, az erdők tájain, Isten hozta Romániában, amely etnikumtól függetlenül minden polgárának hazája!” – írta Boc a kolozsvári polgármesteri hivatal honlapján közzétett üzenetében, melyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Kolozsváron zajló kongresszusa alkalmából írt.
 
Emil Boc levelében azzal büszkélkedett, hogy interetnikus jellegű kulturális jelenségek – például színházi és zenei fesztiválok – tanúi lehetünk Romániában.
 
„Ki merem jelenteni, hogy ez a találkozó, amelyen Európa kisebbségeit érintő kérdéseket tárgyalnak meg, a megfelelő helyszínen zajlik – azon a helyen, ahol kultúrák, identitások, vallások, különböző nyelvek egy nyitott, jövő felé orientált közegben találkoznak”
 
– olvasható Boc üzenetében. Az elöljáró hozzáteszi, a Romániában élő és az ország lakosságának 10%-át kitevő, összesen húsz nemzeti kisebbség mindenike többletet ad hozzá a kulturális értékekhez.
 
Ugyanakkor Románia megtanulta, hogy egy szilárd demokrácia a kölcsönös tolerancián, tiszteleten, kulturális sokféleségen, etnikumok és kultúrák közötti párbeszéden alapszik – szögezi le Boc a FUEN-kongresszus alkalmából megfogalmazott üzenetében.
 
A polgármester a meghívás ellenére nem vett részt a FUEN eddigi kolozsvári programjain, pedig a kongresszuson többször emlegették a nevét. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszédében például azt mondta, kétli, hogy Boc írta volna a levelet, ha mégis, akkor  „erősen fogták közben a kezét”.

Hirdetés