FUEN-kongresszus Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
Ünnepi beszólások
szabot
2017. május 18. csütörtök, 11:48
Hivatalból elkenő, illetve kritikus beszédekkel indult a Nemzeti Kisebbségek Európai Föderációjának 2017-es kongresszusa.
Mindjárt itt a pünkösd, nyelveken szólnak a FUEN-kongresszust köszöntő politikusok is csütörtökön a kolozsvári Napoca szállóban. Vincze Loránt, a FUEN elnöke legalább öt nyelven, a többiek kényelmesen éltek az anyanyelvhasználat lehetőségével és a szinkrontolmácsolással. Vincze problémafeszegető beszéde után jött a pálinka, no nem koccintás formájában, hanem a romániai magyar közösséget bemutató, lelkesen folklorisztikus videó egyik hangsúlyos elemeként.
 
Azért nemcsak pálinkát, hanem bort és vizet is szoktunk inni, poénkodott Kelemen Hunor a vizes prédikáció előtt. A Barroso-féle Európai Bizottság elutasította, a luxemburgi bíróság döntése nyomán a Juncker-bizottság viszont elfogadta a Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzését - indított optimista hangon, majd gyorsan átfordult bírálóba. 
 
Az EU nem maradhat képmutató, nem mondhtja egyszerre azt, hogy a kisebbségek kultúrája, nyelve, öröksége fontos érték, megőrzendő és továbbviendő, miközben folyamatosan lerázza magáról ennek felelősségét, mert szerinte ez azért valamivel fontosabb, mint a sertés eljuttatásának módja az étkező asztalainkra.
 
A román diplomácia számára ismét fontossá vált a magyar közösség a Minority SafePack bejegyésének hírére, de úgy, hogy rossz hírünket keltik, szeparatizmussal vádolnak, hiszterizálják a közbeszédet az autonómiáról - sorolta Kelemen. Románia többnemzetiségű állam, állítjuk mi, és nem kérünk többet, mint az 1918-ban a nemzeti közösségeknek tett ígéretek betartását a teljes körű autonómiáról, nyelvhasználatról a közigazgatásban, oktatásban, igazságszolgáltatásban.
 
Kelemen Hunor
 
Fotók: Szabó Tünde
 
A csatlakozás óta visszarendeződés folyik a 2000-es évek jogbővítő tendenciájához képest, csak az általános állami diskurzus maradt a "modellértékűségről", korrupcióellenes harc ürügyén lehetetlenítik el a kisebbségi választottainkat - folytatta a Vincze által már megkezdett panaszlistát a szövetségi elnök.
 
Levegőnek néztek a kisebbségi nyelvi charta ratifikálásakor is, meg se hívták az RMDSZ-t az ünnepségre, ahogy levegőnek nézik most az európai nemzeti kisebbségek szervezetének kongresszusát - emlegette fel Kelemen is a hiányzókat. Mi több, Emil Boc hiányában elküldött leveléről is azt gyanítja, azt nem maga Boc írta, vagy legalábbis erősen fogták közben a kezét, ahogy nem saját jószántából tette ki a FUEN-kongresszus előtt pár nappal az első háromnyelvű helységnévtáblát, hanem bírósági döntés kötelezte erre.
 
Nunquam retro, nem hátrálunk meg – zárta ezt a beszédét is a Wesselényi Miklóstól vett új RMDSZ-jelmondattal.
 

A legnépesebb el nem ismert romániai nemzeti kisebbség,

az arománok képviselője rögtön Kelemen Hunor után szólalt fel. Elmondta, Romániában főleg Dobrudzsában élnek, 60-80 ezres, nagyon jól integrálódott közösség az aromán, amelyet más balkáni országokban vlachokként is ismernek, de csak Macedónia ismeri el őket hivatalosan, Görögországban görögöknek, Albániában albánoknak tekintik őket.
 
A kongresszus folyamán még többet megtudunk róluk, ígérte Constantin Damov, az arománok romániai szervezetének (Fara Armaneasca) elnöke.
 
Constantin Damov
 

Romániában a helybentopogás, sőt visszafejlődés

tanúi vagyunk, mióta csökkent az uniós csatlakozás jelentette külföldi nyomás az országon – értékelte köszöntőjében Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Románia kettős beszédet és kettős mércét alkalmaz, mondta, diplomáciájával próbálja elhitetni, hogy mindent megad a területén élő kisebbségeknek, miközben akadályozza, tiltja a nemzeti jelképeink használatát, történelemi egyházaink valamikori vagyonuk harmadát sem kapták vissza. Ellenzi a többsebességes Európát, de nem tesz semmit a többsebességes európai kisebbségpolitika ellen – bírálta Biró a hazai hatóságok hozzáállását.
 
Épp ezért fontos szerinte, hogy Erdélyben indul a Minority SafePack kampánya, amellyel egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni egy év alatt, hogy törvényjavaslatként benyújthassák az Európai Bizottságnak. Ha sikerül uniós szintre emelni a szemléletmódot, hogy a kisebbségek szempontjait is vegyék figyelembe a konkrét döntések meghozatalakor, az az erdélyi magyarok jogérvényesítő küzdelme számára is fontos kapaszkodót jelent majd - zárta Biró Zsolt.
 

A szőnyeg alá söprés uniós gyakorlat is,

nemcsak azoké az államoké, amelyek nem hajlandók párbeszédet folytatni a területén élő nemzeti kisebbségekkel - jegyezte meg Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is köszöntő levelében. 
 
Semjén Zsolt további támogatást ígért a FUEN-nek az aláírásgyűjtéshez, azt pedig már korábban elmondta Vincze Loránt, a FUEN elnöke, hogy Németország mellett Magyarország a szervezet legnagyobb anyagi támogatója.
 

Tolerancia helyett interkulturális párbeszéd kell,

hadarta Amet Aledin államtitkár, a román kormánynak alárendelt Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, az egyetlen, aki az elejétől a végéig lehajtott fejjel olvasta fel köszöntő beszédét. Mást nem is bírtunk megjegyezni a hivatalos közhelyek közül, de azért nézzük meg ezt a derék kiállást:
 
Amet Aledin
 
Amet Aledin
 

Magyarország elvszerűen kiáll a kisebbségi, a kisebbségeket megillető jogokért 

minden nemzetközi fórumon, hangsúlyozta Potápi Árpád, ennek részeként szállt be a Minority SafePack bejegyzéséért indított perbe is a luxemburgi bíróságon.
 
Magyarország ki fogja venni a részét az aláírásgyűjtésből is, erősítette meg a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az Európai Uniónak az európai értékeket kell védenie szerinte, ezek egyike  a sokszínűség, de a 60 milliós kisebbségi közösség értékét ne csak alapszerződésekben deklarálja, hanem tevőlegesen intézkedjen a védelmükért – jelentette ki Potápi.
 

Az egység a sokszínűségében egy nagy csokor virág,

a sokszínűségét pedig Európának igenis védenie kell, nemzeti közösségeinek jogait oltalmaznia, hívta fel a Minority SafePack fontosságára a figyelmet Szili Katalin. Különbséget kell tudnia tenni az őshonos nemzeti kisebbségek és a bevándorlók, menekültek között, mondta, a szülőföldjükön boldogulni akaró közösségek nyelvüket, kultúrájukat, hagyományukat úgy tudják hatékonyan ápolni, ha hozzá tudnak jutni az ezt lehetővé tévő közösségi forrásokhoz.
 
Szili Katalin
 
A demokrácia akkor teljesedik ki, ha a sokszínűség védelme nem írott malaszt marad Európában, hanem sikeres gyakorlat - mondta Szili, aki szintén megerősítette Magyarország szándékát a Minority SafePack támogatására.
 

A nemzetállamokban is népszerűsíteni kell az egység a sokszínűségben fogalmat,

nem csak uniós szinten, ez kell legyen a FUEN egyik célja is, mondta Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikája fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. A nemzeti kisebbségek ügyeit az országos politika asztalára kell tenni minden olyan országban, amelyben ilyen közösségek élnek. Az ilyen konfliktusos ügyekben is a megelőzés olcsóbb, mint a kezelés, adott iránymutatást Kalmár a FUEN-nek.
 
Simán összegyűl az egymillió aláírás ahhoz, hogy a FUEN az EB asztalára tehesse a Minority SafePacket, a fontos az, hogy európai szabályozás szülessen belőle, hogy a kisebbségek ne szoruljanak a nemzeti többségek kegyeire – fejlesztette a szomszédságpolitikát a miniszteri biztos. Szerinte a FUEN-nek az is feladata, hogy elválassza a nemzeti kisebbségek problémáit a migrációs problémáktól, zárta a FUEN-nek szánt feladatlistát Kalmár.
 
Felszólalt még Radu Nebert, a Német Demokrata Fórum Kolozs megyei szervezetének elnöke, illetve videóüzenetben a dél-tiroli és a belgiumi német közösségek vezetői, ezeket a német nyelvű beszédeket viszont tudósítónk diszkriminálta azért, hogy megszerkeszthesse ezt a gyors beszámolót. Entschuldigung.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21186
Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.
A tanügyi szakszervezet arra figyelmeztet, hogy a romániai gyerekek több mint fele nem jár óvodába. Magas a szegénységben élők száma is.
Magyarul: vannak előnyei, ha valaki román, és a Székelyföldön lakik. Legalábbis első ránézésre. Mert azért kilóg a lóláb.
A milliárdos szerint ő homlokegyenest az ellenkezőjét képviseli migrációügyben, mint amivel a magyar kormány vádolja.
Ha jövőre kitör a román-magyar háború, a románok megint elmennek Budapestig. Aki ezt mondja: az Új Corneliu Vadim Tudor. Uszítós interjú. Csak erős idegzetű olvasóknak!
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!
Charles Manson 83 éves volt.
Milyen hatással lesz a centenárium a román-magyar viszonyra? Ez volt a fő témája egy Aradon megszervezett konferenciának is.
Az 1956-os forradalommal szimpatizáló lelkészt államellenes összeesküvés koholt vádjával ítélték halálra. A mai napig nem rehabilitálták, így tilos közterületen megemlékezni róla.
A hőmérséklet és a csapadék mennyisége sem fog jelentősen eltérni az előző évek átlagától.
Avagy esélyt jelent-e vagy veszélyt a centenárium a román-magyar kapcsolatokra. Transzilvanisták konferenciáztak Nagyváradon.
140 éve született Ady Endre, aki ha valamit megírt, az senkit se hagyott hidegen.
Betegsége miatt évekkel korábban visszavonult.
Jó, hogy néha valaki kimondja. Hogy ebben a párhuzamos államban például nem mindenért a magyarok a hibásak.