Eurovízió: Románia hetedik, Magyarország nyolcadik lett

A győztes pedig Portugália.
Hirdetés

A portugál Salvador Sobral nyerte Amar Pelos Dois című dalával az Eurovíziós Dalfesztivált vasárnapra virradóra Kijevben. A Romániát képviselő Ilinca és Alex Florea a hetedik helyen végzett a jódlizós Yodel It! című produkcióval, míg Pápai Joci Origo című dalának pontozása a nyolcadik helyre volt elegendő Magyarország számára.

 

 

A portugál előadó 758 ponttal győzött, mind a nemzeti szakmai zsűrik, mind a közönség az ő produkcióját jutalmazta a legtöbb ponttal. A második 615 ponttal a bolgár Krisztian Kosztov lett Beautiful Mess című számával, a harmadik helyen 374 ponttal a moldovai Sunstroke Project végzett Hey Mamma című dalával. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki.

Az idén Celebrate Diversity (Ünnepeld a sokszínűséget!) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál.

 

 

A döntő utolsó felében idén is a tavaly bevezetett új rendszerben közölték az eredményeket: először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat országonként hátulról előre haladva mondták be a kijevi aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták (nem kombinálták, mint korábban), így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.

Hirdetés

A verseny győztesét 2008 óta díjazzák egy üveg mikrofonnal, Salvador Sobral a tizedik, aki elnyerte az eurovíziós trófeát.

A szabályok szerint jövőre az idei nyertes Portugália rendezheti a dalfesztivált.

A román duó klipjét Kolozsváron filmezték:

 

 

Hirdetés