Új őshüllőt fedeztek fel Erdélyben

Ismeri Ön az oardasaurus glyphist? Mi nem. De most nagyváradi meg kolozsvári archeológusok feltárták nekünk az ősgyíkot.

Hirdetés

Új mezozoikum-kori hüllőcsaládot fedeztek fel a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a Körösvidéki Múzeum paleontológusai a Fehér megyei Alsóváradja közelében.

A BBTE közleménye szerint a most feltárt ősgyík az idők során eltűnt Thetys-óceánban levő egyik szárazfölddarabon, a Hátszeg-szigeten éldegélt, kábé 70 millió évvel ezelőtt. A frissen felfedezett ősgyík egy új hüllőcsalád, a Barbatteidae család tagja. A hüllő az Oardasaurus glyphis névre hallgat, és olyan 20 centiméter hosszú volt.

„Az Oardasaurus glyphis szerényen meghúzódott a sziget nagyobb dinoszauruszainak árnyékában, amelyek a maguk részéről szintén híresek lettek, tekintettel a szigeti élet kiváltotta törpe növésükre. A most felfedezett faj valóban kicsinek tűnhet a maga 20 centiméterével, ám egyik rokona, a Barbatteius elérte a 80 centis hosszúságot”, jelentette ki Vlad Codrea, a BBTE professzora.

„Az ősgyík egyik jellegzetes vonása a koponyatető alakja, amely jellegzetesen árkolt. Innen kapta a hüllő a glyphis nevet, amely vésést jelent”, magyarázta Dr. Venczel Márton, a Körösvidéki Múzeum munkatársa.

Hirdetés