Egyre kevesebb lakos lakik egyre több lakásban

A friss statisztikai adatokból kiderül: míg Románia lakossága évről évre csökken, a lakásállomány egyre csak nő.
Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) az elmúlt évre vonatkozó lakásstatisztikai adatokat tett közzé pénteken, melyből kiderül, 2016-ban összesen 8,92 millió lakást és 7,47 millió gazdaságot tartottak nyilván az országban. Egy év alatt mintegy 53 ezer új lakást építettek, ami a statisztikusok számára azért érdekes, mert a lakosság száma mindeközben – az előző évekhez hasonlóan – jelentősen csökkent.

Az elmúlt egy évben 133 ezer házasság kötettett, és hozzávetőlegesen 30 ezer válás történt.

A lakhatási körülmények minőségét vizsgálva a jelentés megállapítja, hogy vidéken száz lakásból csak 66 rendelkezik szennyvízhálózattal, ezeknek 88 százalékában viszont van vezetékes víz.

A statisztikusok azt is megvizsgálták, hogy hogyan változott a zsúfoltsági ráta a háztartásokban, azaz egy lakosra hány négyzetméter jut egy lakásban. Kiderült: a legtágasabb lakások Bukarestben és az erdélyi városokban találhatóak, négyzetméterekkel kevesebbel kell beérjék az észak-keleti, dél-keleti megyék, illetve Dél-Havasalföld és Dél-Nyugat Olténia lakói.

Hirdetés

Az uniós tagállamok közül Romániában a legmagasabb a zsúfoltsági ráta, messze megelőzve Magyarországot és Lengyelországot, ez az adat azonban 2015-ös, a legfrissebb Eurostat-jelentés még nem elérhető.

A statisztikai hivatal számokban gazdag 70 oldalas jelentése itt böngészhető.

Hirdetés