Spontán sztrájk Erdély legnépesebb vállalatánál

Folyamatosan csökkentek a fizetések a Leoninál, mióta tavaly augusztusban 40 millió euró tűnt el a cég számlájáról.
Hirdetés
Folytatódik csütörtökön a szerda este megkezdett sztrájk Beszterce-Naszód megye legnagyobb munkaadójánál, az autós kábeleket és kábelkorbácsokat gyártó román-német tulajdonú autóalkatrész gyárban – számol be az Agerpres hírügynökség. Az emberek a Leoni üzem udvarára vonultak, és fizetésemelést követelnek. Ez az első ekkora sztrájk a 2003 óta működő Leoninál.
 
Az éjjeli váltás munkásai nem mentek haza, hanem a gyárban maradtak, hogy a délelőtt váltáshoz csatlakozva folytassák a tiltakozást. A helyszínre kivonult a csendőrség és a rendőrség is. 
 
Szerda este Ovidiu Frenţ, Beszterce-Naszód megye prefektusa is felvette a kapcsolatot a szakszervezet vezetőivel és megpróbálta elsimítani a munkakonfliktust. A prefektus találkozót kért jövő hétre a Leoni csoport német tulajdonosával, hogy megbeszéljék a két gyárban kialakult helyzetet. 
 
A prefektus tegnap este azt közölte, lezárultak az egy hónapja tartó bértárgyalások, és a szakszervezet és a cégvezetés május 1-től érvényes új bérezésben állapodott meg, ez azonban nem hatotta meg a gyárudvaron tiltakozókat.
 
A román-német vállalkozás 15 éve működik a megyében, több mint nyolcezer alkalmazottja van. Az alkalmazottak a megye egész területéről származnak, a szállítási költségeket a cég fedezi. A vállalkozás most is mintegy 100 munkahelyet ajánl, amelyből 95-re szakképzetlen munkást keres.
 
Az Adevarul helyi kiadása arról ír, a sztrájkolók már nem fogadják el az eddigi szakszervezeti vezetőt, ezért a cégvezetés a parkolóban tiltakozó tömegben próbálja azonosítani azokat, akikkel tárgyalhat, és akik a sztrájkolók számára is hitelesek.
 
A Mediafax által megszólaltatott munkások drasztikus fizetéscsökkentésről számolnak be. Van aki 450 lejes régiségi pótlékát nem kapta meg, van, aki a túlórapénzét, miközben rengeteget túlóráznak, és sokszor egy hónapban három hétvégén is dolgoznak. Nagyon sokan a túlórázás ellenére csak a 8-900 lejes alapfizetésüket kapták meg.
 
Az alkalmazottak arról panaszkodtak a hírügynökség munkatársának, hogy a bajok jó fél évvel ezelőtt kezdődtek, miután tavaly augusztusban a cég számlájáról eltűnt 40 millió euró, a nyomozás pedig azóta is eredménytelen. Azután kezdték csökkenteni a fizetéseket, miközben sok „fehérköpenyes főnököt” szerződtettek, akik a tiltakozók szerint igazságtalanul többet keresnek.

Hirdetés