Balázsfalvára is meghívták a pápát

Mivel ott van a romániai görögkatolikusok központja.
Hirdetés

Lucian bíboros hivatalosan meghívta jövőre Balázsfalvára, a görögkatolikusok romániai központjába Ferenc pápát. „A hivatalos meghívó a szinódus, azaz az összes püspök nevében történt. Fontos lenne számunkra, hogy eljöjjön, mert a katolikus egyház korábbi vezetőjének romániai látogatása alkalmával nem került sor hasonló eseményre” – mondta el szerdán az Agerpres hírügynökségnek Gyulafehérváron Claudiu, a Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség püspöke. 

A püspök abban reménykedik, hogy 2018-ban maga a pápa celebrálja azt a szentmisét, amelyen boldoggá avatnak hét mártír püspököt: Valeriu Traian Frenţiut, Iuliu Hossut, Alexandru Rusut, Ioan Bălant, Ioan Suciut, Vasile Afteniet és Tit Liviu Chinezut. A görögkatolikus elöljáró nem tartja akadálynak azt, hogy Balázsfalva apró település. 

„Nem hiszem, hogy ez gondot jelenthetne. Ferenc pápa keveset ad a külsőségekre és beszédeiben sokszor visszatérő téma a társadalom peremén élők sorsa. Gyakran felszólítja papjait, püspökeit, hogy mozduljanak a társadalom széle felé. A szentatya nem várja el, hogy nagy, ünnepélyes terek legyenek. Közismert, hogy nagyon szerény, és nem hiszem, hogy bármi fenntartása volna Balázsfalvával szemben” – jelentette ki a Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség püspöke. 

A múlt héten Ioan Robu bukaresti római katolikus érsek is bizakodónak mutatkozott a pápa jövő évi romániai látogatását illetően. II. János-Pál pápa 1999-ben látogatott Romániába. Ez volt az volt az első eset, hogy a katolikus egyház vezetője Romániába, egy többségében ortodox országba jött. 

Hirdetés