Romániába jön az Aldi diszkontáruház-lánc

Egyelőre nem tudni, mikor, de az első lépéseket megtette.
Hirdetés

A németországi központú Aldi áruházlánc megtette az első lépést a romániai piac felé és elkezdte a terjeszkedést irányító helyi vezetői csoport összeállítását – írja a Ziarul Financiar gazdasági portál piaci forrásokra hivatkozva.

Az idézett források szerint azonban az első romániai Aldi megnyitása valószínűleg csak évek múlva várható, hasonlóképpen a szintén német Lidl-lánchoz. A Lidl ugyanis 2002-ben jelent meg, majd a vezetők alkalmazása után telekvásárlásba kezdett és csak 2011-ben nyitotta meg boltjait, miután felvásárolta a Plus Discount bolthálózatot. Elképzelhető tehát, hogy az Aldi szintén felvásárlással kezdi romániai tevékenységét, de az sem kizárt, hogy zöldmezős beruházásba kezd.

A Ziarul Financiar megjegyzi, hogy a diszkont-kereskedelem felszálló ágban van Romániában. Az ágazatnak 11 százalékos részesedése volt a kereskedelemben 2016 végén, miután 2012-ben 8 százalék, 2008-ban pedig 6 százalék volt ez az arány.

A Romániában jelen levő két diszkont-lánc, a Lidl és a Penny Market tavalyi forgalma megközelítette a két milliárd eurót. Az élelmiszerpiacot tíz, külföldi tulajdonban levő hálózat uralja, ezek a 20 milliárd eurós romániai piac mintegy 60 százalékát ellenőrzik.

Az Aldi története 1946-ig nyúlik vissza, az alapító testvérek, Theo és Karl Albrecht Németország leggazdagabb embereinek számítottak. Az Aldi Európán kívül jelen van az Egyesült Államokban, és Ausztráliában is, világszerte több mint 7600 üzletet működtet.

Hirdetés