Elkótyavetyélt vasúti kocsik: 21 személy őrizetben

Nem viccelnek a szervezett bűnözés elleni ügyészek.
Hirdetés

21 személyt vett 24 órára őrizetbe csütörtökre virradóan a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) abban az ügyben, amelyben azzal gyanúsítják a Román Vasúttársaság teherszállító részlegének több vezető beosztású alkalmazottját, hogy ócskavasként, áron alul értékesítettek leselejtezett vasúti kocsikat – nyilatkozták bírósági források az Agerpres hírügynökségnek.

Mint megírtuk, a DIICOT és a rendőrség szerda délelőtt 63 házkutatást végzett Bukarestben, valamint Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Arad, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Teleorman és Dâmboviţa megyében.

Bűnszervezet létrehozása, hamis okiratok kiállítása és tudatos felhasználása, valamint különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanúja miatt negyven személy, többek közt a CFR teherszállítási részlegének volt igazgatója ellen is vizsgálatot folytat a DIICOT.

Ügyészségi források szerint 2016-ban a Román Vasúttársaság teherszállítási részlegének bizonyos döntéshozói bűnszövetkezetet létesítettek, és ócskavasként adtak el a SC Remat SA Călăraşi vállalatnak 2.450 régi vasúti kocsit, noha a hatályos szabályzat értelmében a felszámolásra kerülő vagonok a jóval drágább öntöttvas-hulladék, illetve az acélhulladék kategóriába tartoznak.

A 35.002,12 tonna acélt és 16.584,50 tonna öntöttvasat így ócskavas áron vehette meg a vásárló. Az okozott kár 6.313.748 euróra tehető.

Hirdetés