Nem örül az elnök, hogy a kormány nyirbálja a hatáskörét

Már nem ő dönt arról, hogy ki kerüljön a telekommunikációs hatóság élére.
Hirdetés

Aggodalomra ad okot, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, egyeztetések nélkül vonta meg Klaus Iohannis elnök egyik hatáskörét, amely a telekommunikációs hatóság vezetőségének kinevezésére vonatkozott – jelentette ki pénteken Mădălina Dobrovolschi, az elnök szóvivője.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy a kormány a héten sürgősségi rendelettel módosította a telekommunikációs hatóság elnökének és alelnökeinek kinevezési eljárását. Elrendelte, hogy ezentúl nem az államfőnek kell jóváhagynia a kinevezést, hanem a parlament két házának kell szavaznia a kormány által javasolt személyekről.

Dobrovolschi rámutatott, Klaus Iohannis államfő aggasztónak tartja, hogy a kabinet nem átláthatóan működik, hiszen úgy tűzte napirendre a rendeletet, hogy azelőtt senkivel nem egyeztetett.

A telekommunikációs piacot felügyelő hatóságnak hónapok óta nincs vezetősége. A szóvivő szerint a régi eljárás is lehetővé tette volna új elnök és alelnökök kinevezését, ehhez a kormánynak meg kellett volna tennie a jelöléseket, és nem lett volna szükség jogszabály-módosításra.

Hirdetés

„A kormánynak meg kell értenie, hogy a transzparencia, a kiszámíthatóság alapvető fontosságú a felelős kormányzáshoz. Az alkotmányt valamennyi intézménynek tiszteletben kell tartania” – mondta Mădălina Dobrovolschi.

Korábban a kormány szóvivője úgy nyilatkozott, „teljesen természetes”, hogy a telekommunikációs hatóság vezetőiről a parlament döntsön. 

Hirdetés