Elektromos autókat gyártó cégeket vonzanának Resicára

A bánsági város ismét ipari központ szeretne lenni, ha amerikai és német cégek is úgy gondolják.
Hirdetés
Több milliárd dollár üzleti forgalommal rendelkező, amerikai egyesült államokbeli és németországi beruházók látogattak el Krassó-Szörény megyébe, és – mint Ioan Popa, Resicabánya polgármestere közölte – 
 

fennáll a lehetőség, hogy elektromos autókat gyártsanak városában.

A resicabányai városháza képviselőinek tájékoztatása szerint olyan cégek látogattak el a megyébe, mint az Innovation 4.4, a Zoetic Energy, az Interra, a Freudenberg Group, a TUM vagy a Lykke, és az üzletembertalálkozón részt vettek a müncheni Műszaki Egyetem aCar klaszterének képviselői is.
 
„Igen sűrű programunk volt. Ott volt a Freundenberg is, egy német vállalkozás, aminek mintegy 48 ezer alkalmazottja van világszerte, éves üzleti forgalma 8 milliárd euró, több mint 500 kirendeltsége van, amelyek közül kettő Romániában. Itt volt egy klaszter is, az aCar, amit a müncheni Műszaki Egyetem koordinál. Ők a Bosch-sal, a Siemensszel és a Drexlmaierrel dolgoznak együtt egy elektromos autón. Van egy prototípusuk, ami már működőképes, helyet és partnereket keresnek Kelet-Európában a sorozatgyártásra, és természetesen folytatjuk a tárgyalásokat. Nagyon jó lehetőséget látok ebben a város számára. Ahelyett, hogy arra várnánk, hogy jöjjenek a cégek, és kihúzzanak abból a helyzetből, amiben vagyunk, talán létrejön az együttműködés. Megkeressünk a finanszírozási lehetőségeket, hogy együtt létrehozhassuk ezt a klasztert, és Resicabányán gyártsuk le ezeket az elektromos autókat” – fogalmazott Ioan Popa.
 
Elmondása szerint még egy cég kész beruházni Krassó-Szörény megyébe, ez a Zoetic Energy, amely az energetikai ágazatban érdekelt, és hidrokinetikus turbinákat gyártana Resicabányán.
 

Ezeket a turbinákat elhelyezhetnék a Dunán is, és villanyáramot állíthatnának elő.

A külföldi vállalkozókkal és beruházókkal folytatott tárgyalások három napon át tartottak, és a találkozókon részt vett Nicolae Robu, Temesvár polgármestere, Gheorghe Falcă, Arad polgármestere, mint ahogy az ország nyugati megyének megyei önkormányzati vezetői is.

Hirdetés