Egy éve berobbant újonc nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját

Emmanuel Macron a nagyvárosi szavazatokkal győzte le a már rutinosan vesztes, szélsőjobboldali Marine Le Pent a vasárnapi elnökválasztáson.
Hirdetés
A végleges adatok szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba – írja az Index.hu. 
 
Az ő eredményükhöz és az exit poll előrejelzéseihez nagyon közel végzett a harmadik helyen a konzervatív Francois Fillon 19,91 százalékkal, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,64 százalékával a negyedik helyet szerezte meg. Benoit Hamon szocialista elnökjelölt 6 százalékot szerzett. Vagyis kikaptak azok a jobbközép és balközép pártok, amelyek uralták Franciaország elmúlt 60 évének politikai életét – jegyzi meg a Reuters.
 
Emmanuel Macron még nem töltött be választott köztisztséget, korábban gazdasági miniszter volt két évig egy szocialista kormányban. A volt bankár EU-párti, és alig egy éve alapította En Marche!, azaz Előre nevű pártját. Nem hisz a hagyományos jobb- és baloldali politikai felosztásban, ígéretei szerint pedig a francia állam megreformálására készül.
 
Minden jelölt képes volt a bázisát mozgósítani, ennek köszönhetően lett viszonylag magas (közel nyolcvanszázalékos) a választási részvétel – nyilatkozta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a Kossuth rádió 180 perc című adásában hétfő reggel. Úgy tűnik, Macronnak és Le Pennek stabil szavazóbázist sikerült összehozni, aminek a nemzetgyűlési választás szempontjából is jelentősége lesz – tette hozzá.
 
Ha Francois Fillonnak „nem lettek volna ügyei”, akkor a választás toronymagas esélyese lehetett volna a szakértő szerint. A szocialisták rossz eredményét történelminek nevezte, szerinte átragadt a jelöltre is a kormányzó párt népszerűtlensége. Emellett – jegyezte meg – Hamon kampánya erőtlen volt, és a szocialista párt balszárnyához szólt. A szakértő szerint Hamon tulajdonképpen nem az Élysée-palotáért, hanem a szocialista párt vezetéséért kampányolt. 
 
Az elnökválasztás második fordulója május hetedikén lesz. Vasárnapi közvéleménykutatások szerint Emmanuel Macron elsöprő, 64% – 36% arányú győzelmet fog aratni.

Hirdetés