Barabási Albert-László arra kéri Ádert, ne írja alá a „lex CEU”-t

A székelyföldi származású világhírű hálózatkutató szerint a Közép-európai Egyetem olyan akadémiai kultúrát honosított meg, amelynek párját csak a Harvardon tapasztalta.
Hirdetés

Nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz Barabási Albert-László, a székelyföldi származású világhírű hálózatkutató, a parlament által elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás ügyében.

„Bízok benne, hogy a Köztársasági Elnök Úr mindent megtesz, hogy a törvényjavaslat ne válhasson törvénnyé” – írja a karcfalvi születésű tudós, aki felidézi: nagy öröm volt számára fogadni az általa vezetett bostoni kutatóközpontban az elnököt, akinek a látogatását gesztusértékűnek tekintette.

Mint írja, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium egykori diákjaként, a 80-as évek diktatórikus Romániájában a Wigner Jenők és Szilárd Leók életrajzai inspirálták kutatói pályára. Budapestre való hazaköltözése után azért fogadta el a Közép-európai Egyetem meghívását, hogy egy világszínonalú kutatási központ létrehozásában segítsen. „Büszkén állítom, hogy az elmúlt öt évben Budapest a hálózatkutatás fővárosává vált Európában” – fogalmaz Barabási.

A hálózatkutató szerint a CEU stratégiai szerepet tölt be Magyarország nemzetközi megítélésében és a szomszédos országokhoz fűződő viszonyában, hiszen több száz ott végzett diák – akik közül sokan befolyásos pozíciókban vannak különböző hivatalokban – az egyetemen keresztül szerette meg a magyarokat és Magyarországot.

Hirdetés

„Ha a parlament által megszavazott törvény módosítás életbe lép, meggyőződésem, hogy annak a legnagyobb vesztese mi magyarok leszünk. Nem csak a felsőoktatás csorbul példa nélküli módon – megfosztjuk a gyerekeinket és unokáinkat attól a lehetőségtől, hogy Magyarországon világszínvonalú oktatásban részesüljenek. Emigrációba kényszerítjük a legtehetségesebb csemetéinket” – összegez Barabási Albert-László.

A teljes levelet itt olvashatja el.
 

Hirdetés