A falu, ahol betiltják az autós közlekedést?

Csak a kirándulókét, nyilván. Merthogy az erdélyi falu berobbant a turisztikai köztudatba.
Hirdetés

Szászfehéregyháza remek kis falu Brassó és Segesvár között. Jellemzői: gyönyörű tájak, hagyományos építészet, és az egyik legszebb szász erődtemplom, amely 1999-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Ez talán még nem lett volna elég a globális népszerűséghez, de az történt, hogy Károly walesi herceg és brit trónörökös vásárolt egy régi házat a faluban, és többször is beszélt a hely szépségeiről, széles nyilvánosság előtt. A brit sajtó pedig lecsapott a témára, és Szászfehéregyháza hamarosan híres lett.

Igen ám, de a fellendülő faluturizmus fokozatosan lerombolta a faluról kialakult idilli képet. A helyi illetékesek szerint idén már 35.000 látogató érkezett Szászfehéregyházára, akik ráadásul maguk panaszkodtak azért, hogy a sok szanaszét parkoló gépkocsi rontja a látványt. De nem csak erről van szó. A parkoló autók miatt beszűkül az út, a legelni induló vagy a mezőről hazatérő állatoknak az út közepén kell haladniuk, és nem tudnak inni az út mentén elhelyezett itatókból.

A helyzetet megoldandó, a Brassó Megyei Tanács előállt egy tervvel: betiltanák a beérkező autóforgalmat Szászfehéregyházán, áprilistól októberig. És hogy a kirándulóknak ne kelljen kutyagolniuk, a következő leleményes ötlettel álltak elő: a falu határában kialakítanak egy 150 férőhelyes parkolót, ahonnan 25 szekérrel szállítják a turistákat a faluba.

Na kérem, hát így is lehet csinálni. Csak kövessék tettek is a szavakat.

Hirdetés