Erdélyi értelmiségiek levelet küldtek Balog Zoltánnak és Orbán Viktornak CEU-ügyben

Százan kérik a felzúdulást keltő törvénymódosítás visszavonását.
Hirdetés

Száz erdélyi magyar oktató, kutató, véleményformáló levélben kéri Balog Zoltánt, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztérium vezetőjét, hogy vizsgálja felül és vonja vissza azt a törvénymódosítási javaslatát, amely szerintük olyan helyzetet teremt, amely „ellehetetleníti a Közép-Európai Egyetem budapesti működését”.

A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldték.

A levél aláírói hangsúlyozzák, hogy a CEU léte és működése nagy hatással van az erdélyi magyar fiatal kutatók szakmai fejlődésére. Akik az előző évszázadokban a nyugati egyetemeken megfordult diákokhoz hasonlóan „tudásban, lélekben gazdagodva” térnek haza Erdélybe.

„Különösen a társadalomtudományi szakok képviselői profitálhattak sokat ennek az intézménynek a létéből. Elsősorban azok, akik diákjai voltak, vagy doktori címet szereztek ott. De sokan mások is: akik konferenciákon, nyári egyetemeken, tanterv-fejlesztési vagy más posztgraduális képzéseken vettek részt. A páratlan könyvtárának olvasóiként is elmondhatjuk, hogy a Közép-Európai Egyetem szakmai fejlődésük igen fontos állomását jelentette. A hazahozott tudás – akárcsak elődeink esetében – közösségi létünk garanciája, és úgy gondoljuk ez a megállapítás a XXI. századi történelmi körülmények között nemcsak az erdélyi, hanem a többi határon túli magyar közösségre is érvényes a szóban forgó oktatási intézmény vonatkozásában is.”

Hirdetés

A petíciót többek között Bakk Miklós politológus, a Sapientia EMTE tanára, a csíkszeredai születésű Barabási Albert-László hálózatkutató, Egyed Emese, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyetemi tanára, Kiss Tamás szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója, Salat Levente politológus, a BBTE tanára, Szilágyi N. Sándor nyelvész, a BBTE nyugalmazott tanára írta alá.

A levél és az aláírók névsora elérhető itt.
 

Hirdetés