Közös nyilatkozatban állnak ki az agresszió ellen a kolozsvári magyar színészek

Elvárják, hogy a színház tegye meg a szükséges lépéseket. Az igazgató megvonta az agresszív rendező honoráriumának egy részét, bocsánatot viszont nem kérhet helyette.
Hirdetés

Nyilatkozatot tett közzé a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészgárdája a múlt heti incidenssel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, Henrik Ibsen Rosmersholmja bemutatójának szünetében az előadás rendezője, a Berlinben élő ukrán Andrij Zsoldak agresszíven lépett fel a produkció egyik szereplőjével szemben. Az áldozat egyik kollégájának hívására a rendőrség is kiszállt a helyszínre.

A bántalmazott színésznő – nyilatkozata szerint – nem tett rendőrségi feljelentést, Tompa Gábor színházigazgató pedig kijelentette: csak akkor indítanak belső kivizsgálást az ügyben, ha az érintett fél azt mondja, hogy bántalmazás történt, és ennek bizonyítható nyomai vannak.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei szerdán délután a következő nyilatkozatot tették közzé a Facebookon:

„Mi, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei, egyöntetűen és határozottan kiállunk egymás mellett és egymásért. Elutasítunk mindennemű agressziót. Nem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy, hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt. Mélységesen aggasztónak tartjuk a nemrég történteket. Úgy érezzük, hogy ilyen helyzetben egyetlen ember elfogadhatatlan gesztusa miatt árnyék vetül a munkánkra. Elvárjuk, hogy a munkánknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő. Messzemenően szolidárisak vagyunk minden egyes színpadra lépő társunkkal, és erőt, bátorságot kívánunk a továbbiakban.”

A nyilatkozat aláírói:
Laczó Júlia, Orbán Attila, Marosán Csaba, Varga Csilla, Imre Éva, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Bogdán Zsolt, Csutak Réka, Kató Emőke, Kali Andrea, Buzási András, Kézdi Imola, Dimény Áron, Panek Kati, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Györgyjakab Enikő, Bodolai Balázs, Ötvös Kinga, Vindis Andrea, Farkas Lóránd, Pethő Anikó, Kicsid Gizella, Bács Miklós, Balla Szabolcs, Árus Péter, Fogarasi Alpár. Valamint: Hatházi András, Bíró József.
 

Tompa Gábor: Meg tudjuk oldani

Több új részlet is kiderült a pénteki incidensről és az utóéletéről a kolozsvári tévé Erdélyi Figyelő műsorának mai adásából, amelynek meghívottja Tompa Gábor volt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója.
 
Elmondása szerint Andrij Zsoldak rendező a Rosmersholm első felvonása utáni szünetben odament a színészekhez, kiabált, az egyik színésznőt vállon ragadta, megrázta, és felemelte a kezét. Erre a többi színész, illetve a valamivel később érkező technikai igazgató Zsoldakot kivitte az udvarra, a színésznőt gyorsan átkísérték a színpad másik széléhez. Az indulatos Zsoldakot kint lecsillapították, maga Tompa is lement az udvarra, és tudatta a rendezővel, hogy ez az agresszió nem megengedhető.
 
Tompa azt tartja furcsának, hogy a rendőrséget egyik munkatársuk csak két órával később, háromnegyed tízkor hívta ki. Az igazgató úgy véli, akkor indokolt a rendőrséghez fordulni, ha valami annyira elfajul, hogy nem tudják az intézményen belül kezelni, ekkor viszont kézben tartották a helyzetet. A rendőrök kiérkezésekor még tartott a második felvonás, amelyben továbbra is játszott a színésznő, aki azóta sem kívánt feljelentést tenni.

 

Hirdetés

Tompa Gábor és Andrij Zsoldak a bemutató utáni fogadáson | Fotó: Biró István / KÁMSZ Facebook-oldala

Tompa sem emberileg, sem szakmailag nem tartja elfogadhatónak az agressziót. Úgy véli, a színésznő fantasztikusat alakított az első és a második felvonásban is, teljesítménye egyáltalán nem indokolja a rendező durva fellépését. Zsoldak honoráriumából pedig egy jelentős részt levonnak, mivel megszegte a szerződésének azt a kitételét, hogy konfliktus esetén a színház vezetőségéhez fordul. Tompa Zsoldak helyében nyilvánosan is bocsánatot kérne, de erre nem kötelezheti a rendezőt.

 
Az igazgató cáfolta, hogy belügynek tekintenék a péntek esti incidenst, ő az intézményen belül megoldhatónak tekinti, de ebbe a folyamatba célszerű lenne bevonni a nyilvánosságot is például olyan formában, hogy beszélgetést kezdeményeznek a témáról a színészek és az érdeklődő közönség részvételével.
 
Az előadás nézők általi bojkottját nem tartja szerencsésnek, mert jobb, ha először látjuk a rendező munkáját, és utána ítélkezünk, másrészt tiszteletlenség a színészek óriási erőfeszítésével szemben: ebben a darabban a lelküket is kiteszik. Az előadás szerinte remek, eddig öt nemzetközi fellépésre hívták meg, ő pedig a következő pár évben biztosan nem hívja meg Andrij Zsoldakot vendégrendezőként.
 
A teljes beszélgetés az alábbi videón nézhető meg:
 
 
 

Hirdetés