Kolozsvár nem a román futballválogatottnak való vidék

Egy év alatt harmadszor játszott a Kolozsvár Arénában a román futballválogatott, és ezúttal sem tudott nyerni: a spanyolok elleni gólnélküli döntetlent és a Montenegró elleni 1-1-et most egy újabb 0-0 követte a dánokkal szemben.
Hirdetés

A meccset büntetésből kellett idehoznia a román szövetségnek, miután a FIFA nem nézte jó szemmel a lengyelek elleni novemberi petárdázást, és eltiltotta a válogatottat a bukaresti Național Arénától. A szövetség viszont a szurkolókat büntette a túlbonyolított és túlzsúfolt beléptetéssel: azzal, hogy mindössze 4 szűrőponton engedték be a nézőket,

iszonyatos tömeg torlódott fel a sétatéri stadion körül,

amely nagyon lassan jutott be a nézőtérre.

Sima utuk csak a vendégdrukkereknek volt, akik a jelek szerint alaposan kiélvezték a számukra alacsony kolozsvári sörárakat, mert üveggel, dobozzal, sőt korsóval a kezükben vonultak végig a Sétatéren. Ismét beigazolódott, hogy az északi országokban nem a tinik világa a szurkolás: 40 alattiak csak elvétve akadtak a dán szurkolók között.

A stadion azonban így is megtelt, az abszolút teltház csak a túlméretezett biztonsági zónák miatt nem jött össze. A FRF a jelek szerint jól ismeri saját közönségét, mert pont a dán tábor fölötti szektorokat hagyta üresen. Igaz, a jelek szerint most is

inkább a magyarokkal, mint a dánokkal volt bajuk a román szurkolóknak:

a strand felőli kanyarban elhelyezkedő kemény mag kezdésnek azt skandálta, hogy „a bozgorok kapják be”, majd ismét a Kárpátokon való átkelésről énekelt. Csak az maradt ki, hogy milyen irányban. A Szamos felőli oldalon táborozó szurkolók viszont a Beszarábiával való egyesülést követelték. A lézerezés és sípolgatás viszont közös szórakozása volt minden román drukkernek, a hangosbemondó többszöri felszólítása ellenére.

Politika csak a pályán nem volt, de ott foci sem sok.

Hirdetés

Görcsös küzdelem – nulla kreativitással – folyt a pályán, a kevés helyzetet pedig mindkét oldalon elpuskázták a támadók. Leginkább Keserü keserítette el a nézőket, a dánoknál viszont a Tottenham sztárja, Eriksen focizott öncélúan. A 0-0 jogos és igazságos, csak éppen a lengyeleknek kedvez, akik már hat pontos előnnyel vezetik a csoportot. A román csapat pedig már csak a pótselejtezős második hely elérésében bízhat, de egy olyan csapatnak, amely négy egymás utáni mérkőzésén képtelen gólt lőni, Moszkva egyre messzebb van.  

Világbajnoki selejtezők, európai zóna, E csoport
ROMÁNIA–DÁNIA 0-0

Kolozsvár Aréna, 26 895 néző. Vezette: Martin Atkinson (angol)

Románia: Tătăruşanu – Chiricheş, Săpunaru, Toşca – Benzar, R. Marin, Pintilii, Latovlevici (Rotariu, 76.) – Stanciu – Chipciu (A. Ivan, 85.), Keserü (Alibec, 63.). Szövetségi kapitány: Christoph Daum.
Dánia: Schmeichel – Kjaer (Jörgensen, 46.), Christensen, Vertergaard – Ankersen, Kvist, Delaney, Durmisi – Schöne (Braithwaite, 69.), Eriksen – Cornelius. Szövetségi kapitány: Aage Hareide.
Sárgalap: Cornelius, Ankersen, Pintilii.
A csoport többi mérkőzésén: Örményország–Kazahsztán 2-0, Montenegró–Lengyelország 1-2.
A csoport állása: 1. Lengyelország 13 pont, 2. Montenegró 7, 3. Dánia 7, 4. Románia 6, 5. Örményország 6, 6. Kazahsztán 2.

Hirdetés