A Kremlben barátkozott Putyin és Le Pen

De nem azért, mert Oroszország be kívánna avatkozni a franciaországi elnökválasztásba.
Hirdetés

Oroszország nagyon nagy jelentőséget tulajdonít Franciaországhoz fűződő viszonyának, és semmiképp sem kíván beavatkozni a francia elnökválasztásba – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a Kremlben fogadta Marine Le Pent, a francia radikális jobboldali Nemzeti Front államfőjelöltjét.

Putyin hozzátette: Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy bármely francia politikai erő képviselőivel tárgyaljon, és „egyforma kapcsolatokat” kíván fenntartani a kormánnyal és az ellenzékkel. Putyin szerint ugyanezt teszik Moszkva európai és egyesült államokbeli partnerei is.

Az orosz vezető elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatokról és az európai helyzetről kíván tárgyalni a francia politikussal.
„Tudom, hogy ön az európai politikai erők egy meglehetősen gyorsan fejlődő spektrumát képviseli” – mondta vendégének.

Marine Le Pen hangsúlyozta, hogy a két országot erős kulturális gazdasági és stratégiai szálak kötik össze. Fontosnak nevezte, hogy éppen komoly terrorfenyegetés idején találkozik Putyinnal.

A Kremlben folytatott megbeszélése előtt a francia elnökjelölt az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságában sürgette, hogy Oroszország és Franciaország fogjon össze a globalizmus és az iszlamista fundamentalizmus ellen. Mint mondta, ez a két kihívás fenyegetést jelent a békére, a biztonságra és a nemzeti önrendelkezésre.

Hirdetés

Le Pen kijelentette, hogy Franciaország részben elvesztette szuverenitását, mert túl sok jogkört engedett át az Európai Uniónak. Síkraszállt amellett, hogy Párizs ismét különleges történelmi szerepet játsszon a diplomáciában. Kifejezte reményét, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása meggyorsítja ezt a folyamatot.

Emlékeztetett rá, hogy mindig ellenezte a Moszkvával szemben (az ukrajnai beavatkozás miatt) bevezetett „igazságtalan és ostoba” gazdasági büntetőintézkedéseket, és hangoztatta, hogy fel fog lépni visszavonásukért.
 

Hirdetés