Tömegbe hajtó feltételezett terroristát fékezett meg a rendőrség Antwerpenben

Az észak-afrikai származású francia állampolgárnál fegyverek és egy ismeretlen folyadékot tartalmazó kanna is volt. Senki nem sérült meg.
Hirdetés

Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában, de sikeresen megállították, senki sem sérült meg – közölte a La Libre Belgique című belga napilap csütörtökön.

Serge Muyters, az antwerpeni rendőrség vezetőjének tájékoztatása szerint a flamand város legkedveltebb – az autóforgalom elől elzárt – sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől. Az autót járőröző katonák megpróbálták feltartóztatni, de az gyorsítva továbbhajtott a kikötők irányába, ahol rövid üldözés után sikerült megállítani.

A rendőrkapitány elmondta, a terepszínű ruhát viselő észak-afrikai származású férfit előállították. Az 1977-ben született, francia állampolgárságú, Mohamed R.-ként azonosított férfi autójában a hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata

számos lőfegyvert és egy egyelőre ismeretlen folyadékkal teli kannát talált.

Hozzátette, a tartományban hármas, azaz „súlyos” fokozaton marad a terrorkészültségi szint, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” terrortámadás.

Hirdetés

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy egy „lehetséges terrortámadást” sikerült megakadályozni. Tájékoztatása szerint a városban katonai és rendőri jelenlét növelésével megerősítették a nagy tömegeket vonzó helyszínek ellenőrzését. Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében arról biztosította Antwerpen és egész Belgium lakosságát, hogy a kormány továbbra is éber és cselekvésre kész.

Az antwerpeni feltételezett merényletkísérlet egy nappal azután történt, hogy a brit parlamentnél egy brit férfi a Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

Hirdetés