Lövöldöztek és késeltek a brit parlamentnél: négy halott

A hírek szerint legalább negyvenen megsérültek. A támadót lelőtték.
Hirdetés

Gázolás, késelés és lövöldözés történt szerdán a brit parlamentnél. Az első jelentések 12, az esti híradások 20 sebesültről szóltak, akik közül nyolcat a helyszínen láttak el, tizenkettőt kórházba szállítottak. Négy személy halálhírét erősítették meg, a rendőrség csütörtökön reggel cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint öt halálos áldozat lenne. A rendőrség terrorcselekményként kezeli az ügyet, a rendőri jelenlétet az egész városban megerősítették.

A londoni rendőrség romániai idő szerint negyed kilenckor azt jelentette, a támadásban négy személy hunyt el: ketten a Westminster hídon elgázoltak közül, egy rendőr, akit a támadó szúrt le a brit parlament épületénél, később maga a támadó, akit civil ruhás rendőrök helyben lelőttek. A rendőrség jelenleg egyetlen elkövetőt gyanúsít, személyazonosságáról nem közöltek részleteket.

Délutáni információk szerint a parlament épülete mellett futó Westminster hídon egy autós többeket elgázolt, majd nekiütközött a parlament kerítésének. Szemtanúk tíz embert láttak a hídon fekve maradni, később a londoni mentőszolgálat egyik helyettes igazgatója is azt mondta, a hídon legalább tíz sérültet láttak el.

Egy szemtanú a Sky News-nak azt mondta, a támadás után egy emberi testet látott a Temzében a híd közelében. Később azt írta a Guardian, hogy egy nő esett a Temzébe, és sikerült élve kimenteni. Súlyos sérüléseket szenvedett, és nem tudni, hogy beesett vagy beugrott a folyóba.

 

 

A St. Thomas kórház egy orvosa szerint egy nő meghalt az elgázoltak közül, néhányuknak pedig „katasztrofális” sérülése van.

A sérültek között több francia diák van, erősítette meg este hét körül Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök.

A Westminster metróállomást a rendőrség kérésére lezárták. A rendőrség elterelte a forgalmat a környékről, hogy a mentőautók, rendőr- és tűzoltóautók könnyebben jussanak oda.

Az első hírek politikusoktól és újságíróktól származtak, akik kiírták Twitterre, hogy lövések zaját hallották. Egy rendőrt megkéseltek a parlamentnél, a feltételezett elkövetőt azonnal lelőtték a rendőrök. Próbálják újraéleszteni, a Guardian tudósítása szerint nem sok sikerrel.

 

 

Theresa May miniszterelnököt nyolc fegyveres biztonsági ember menekítette egy páncélozott autóhoz, az erről szóló videót néző guardianos újságíró szerint lövésekre emlékeztető zaj hallatszik a videón. Quentin Letts, a Daily Mail parlamenti tudósítója azt állítja, látta, ahogy egy fekete ruhás férfi megtámadt egy egyenruhás rendőrt, majd lelőtték, mielőtt elérte volna a képviselőházat. 

Szavai szerint a fekete ruhás férfi a Big Ben felől közelítette meg a képviselőházat botnak tűnő tárggyal a kezében. Sárga kabátos rendőrök kérdőre vonták, egyikük a földre zuhant, miközben a feketeruhás férfi úgy mozgatta a karját, mintha megszúrta volna a rendőrt. A másik rendőr elrohant segítségért, a támadó pedig mintegy 15 métert futott a kapu felé. Eközben civil ruhás rendőrök kiáltottak neki valamit, a férfi nem állt meg, a rendőrök két vagy három lövést adtak le, a támadó pedig a földre zuhant.

 

 

A többször megszúrt rendőrt Tobias Ellwood konzervatív párti képviselő, volt katona, külügyminiszter-helyettes részesítette elsősegélyben. A londoni rendőrség este fél nyolc utáni tájékoztatása szerint a megkéselt rendőr belehalt a sérüléseibe.

 

Hirdetés

 

A képviselőket a rendőrség arra kérte, maradjanak az ülésteremben vagy az épületben lévő irodáikban. A képviselők délután kezdték újra a vitát a Skót Nemzeti Párt bejelentéséről, miszerint a Brexit miatt újra népszavazást írnának ki Skócia függetlenségéről.

A képviselőházat erősen felfegyverzett rohamrendőrök vizsgálják át, írják Twitteren a brit politikusok. A skót parlament együttérzésből felfüggesztette saját ülését.

A parlamenti irodákból romániai idő szerint este hétkor kezdték átkísérni a képviselőket és az újságírókat a Westminster Apátságba. Este az alsó- és a felsőház elnöke megerősítette, a parlament holnap is ülésezni fog.

 

 

A westminsteri zárlatot romániai idő szerint este fél tíz után oldották fel. Az apátságban közel ezer embert tartottak bent, parlamenti alkalmazottakat, honatyákat és látogatókat, hogy kihallgathassák azokat, akik bármilyen információval rendelkeztek a támadásról.

London polgármestere, Sadiq Khan részvétét fejezte ki az elhunytak szerettei felé, megköszönte a hatóságok és a mentőalakulatok gyors beavatkozását, és hangsúlyozta, London továbbra is az egyik legbiztonságosabb város. A londoniak soha nem fognak meghunyászkodni a terrorizmus előtt – hangsúlyozta.

 

 

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Rowley szerint a rendőrség úgy véli, hogy a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.

A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek. A merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt. A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót – mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese.

Hirdetés