Semjén: Borboly Csaba megkeresése nyomán született a lex Heineken

És szó sem lehet arról, hogy visszavonják, mert nemzeti ügynek tekintik a kérdést.
Hirdetés

A Hargita megyei önkormányzat elnökének megkeresése nyomán dolgozta ki Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználásának tiltásáról szóló törvénytervezetet, amelynek egyik fő célpontja az Igazi Csíki Sör ellen védjegypert folytató Heineken – derült ki kedden.

A Csíki sör megvédése alapvetően nemzeti ügy, nem gazdasági – jelentette ki Semjén Zsolt az atv.hu-nak nyilatkozva.

A kormányfő helyettese arra is emlékeztetett, hogy a javaslat nem a kormánytól, hanem a Hargita megyei önkormányzattól indult.

„A kormány a székelység és Hargita megye mögött állását fejezte ki, amikor Borboly Csaba megkeresése után megfogalmazta javaslatát” – közölte, hozzátéve: a lex Heineken nemzeti ügy, nem kormányügy. Semjén Zsolt szerint a balliberális oldalon evidenciaszerűen kellene az önkényuralmi jelképekkel szemben állást foglalni.

Lázár János és Semjén Zsolt egyaránt cáfolta, hogy a kormány visszavonná a lex Heineken törvényjavaslatot. Semjén Zsolt leszögezte: nincs semmilyen indok arra, hogy a javaslatot visszavonják, az ugyanis erkölcsileg, politikailag és jogilag is védhető és helyes.

A törvényjavaslatot bíráló ellenzéknek a miniszterelnök-helyettes azt ajánlotta megfontolásra, illetve azt „üzente”: az lenne a morálisan helyes, ha egy nemzeti ügyben az ellenzék a magyar ügy mellé állna. Hozzátette: ha érheti a kormányt kritika, akkor csak annyiban, hogy már korábban, a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvény megszületésekor kellett volna megállapítani a tiltást a kereskedelmi termékek esetében is.

Hirdetés

A miniszterelnök-helyettes szerint azt nem lehet megengedni, hogy egy multi gátlástalanul eltiporjon egy kis faluban működő kis manufaktúrát.

Lázár János szintén elképzelhetetlennek nevezte, hogy visszavonják a törvényjavaslatot.

 

Hirdetés