Miért akarja kiiktatni Tăriceanu Kövesit?

És miként úszhatja meg a büntetést Liviu Dragnea? Folyik a játék, magas szinten.
Hirdetés

2005-ben a kormányfői tisztségét kihasználva és a Traian Băsescuval akkor még létező baráti viszonyára alapozva, Călin Popescu Tăriceanu megpróbálta megvédeni barátját, Dinu Patriciut az igazságszolgáltatástól. 2007-ben lemondásra szólította fel Monica Macovei minisztert, mert elege lett a korrupcióellenes reformjaiból. 2008-ig a PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) támogatásával kormányozott. Most pedig Laura Codruţa Kövesi távozását akarja.

Călin Popescu Tăriceanu az utóbbi tíz évben

a liberális és demokrata tengelyről a szociáldemokraták körüli pályára állt át,

a farvizükön haladva, amikor ez utóbbiak a politikai stabilitás, a jogállamiság, a korrupcióellenes politikák bojkottján dolgoztak. Tăriceanu a nyugodt diskurzus mögé bújva minden adódó alkalommal az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA – a szerk.) feleslegességéről beszél, melyet „nem-demokratikus” intézménynek nevez. A „hatalomkorrupció rákja” a DNA-ból indul ki és kezdi átjárni „az egész rendszert”, mondja Tăriceanu, amikor Laura Codruţa Kövesi lemondását követeli a Szenátus elnöki tisztségéből. Ehhez egy alkotmánybírósági határozatot használ fel ürügyül, mely szerint a DNA túllépte a hatáskörét, amikor vizsgálni kezdte a kormány jogát arra, hogy elfogadja a 13. sz. sürgősségi rendeletet.

Úgy tűnik, a bírósági döntés a kormánykoalíció DNA elleni háborújának része és lehetőséget biztosíthatna a Grindeanu-kormány sürgősségi rendeletet aláíró tagjainak arra, hogy megússza a bűnvádi eljárást. „A DNA a kommunista állam elnyomó intézményeinek logikája szerint cselekedett”, állítja Tăriceanu, akit a korrupcióellenes ügyészek hamis tanúzással vádolnak a visszaszolgáltatásokra vonatkozó kiterjedt ügyben. Úgy tűnik, a politikus volt felesége és még Victor Ponta is segítséget nyújtottak az ügyészeknek a Tăriceanu elleni vádak bizonyításában.

A Szenátus elnöke

az egész parlamenti többség támogatását maga mögött tudhatja, amikor a DNA vezetőjének lemondásáról beszél,

annak ellenére, hogy Liviu Dragnea – egyfajta jó rendőr, rossz rendőr játékban – ellentmondott neki. A PSD-nek és az ALDE-nak (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) a DNA lefejezése az egyik fő célkitűzése, csakhogy Tăriceanu úr túlságosan is siet és ideges, miután több olyan hozzá közelálló személy is elárulta, akikről azt hitte, hogy támaszkodhat. Ő is, Liviu Dragnea is azt reméli, hogy végül a közkegyelemről szóló törvénnyel megúszhatják a gondjaikat. A tervezet szerint a bírók ítélethozatala után közkegyelemben fog részesülni a törvény kihirdetése időpontjáig elkövetett valamennyi tett is.

Hirdetés

Ez csak az első védekező lépése a politikai bűnözőknek, ezt követi majd a többi is, melyek teljes mértékben nevetségessé tehetik a korrupcióellenes politikákat.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés