Magyarokért is szurkolhatunk az idei Gopo-gálán

Jó, csak egy magyarért. Meg egy magyar filmért. De akkor is!
Hirdetés

Tehát, a Gopo-díj a román Oscar. És ezzel mindent elmondtunk.

Az idén is szorosnak ígérkezik a verseny, hiszen például a nagyjátékfilmek kategóriájában nem kisebb nevek küzdenek a szoborért, mint Cristian Mungiu (Érettségi / Bacalaureat), Bogdan Mirică (Kutyák / Câini), Radu Jude (Sebhelyes szívek / Inimi cicatrizate), Cristi Puiu (Sieranevada) és Paul Negoescu (Két szelvény / Două lozuri). A teljes jelölési lista itt tekinthető meg.

Ami minket illet, sajnos idén nincs úgynevezett romániai magyar film a listákon. Van viszont „havannai” emberünk, Hatházi András személyében, akit a Horizont (Orizont, r. Marian Crișan) című filmben nyújtott alakításáért jelöltek a legjobb férfi főszereplő díjára.

Na de azért mégis van egy magyar film, amely ringbe léphet. A legjobb európai film kategóriában Nemes Jeles László Saul fia című alkotása is versenyez majd. Mégpedig olyan ellenfelek társaságában, mint a Toni Erdman (r. Maren Ade), a Mocsárvidék (La Isla Minima, r. Alberto Rodríguez), a Kosok (Rams, r. Grímur Hákonarson) és az Egy galamb leült egy ágra, hogy gondolkodjon a létezésen (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, r. Roy Andersson).

A 11. Gopo-gálára március 21-én kerül sor a bukaresti Nemzeti Színházban.

Hirdetés