Nem tetszik Brüsszelnek, hogy Románia több hazai terméket akar az üzletekben

Az Európai Bizottság kötelezettszegési eljárást indított Románia ellen a hipermarkettörvény miatt.
Hirdetés

Az Európai Bizottság kötelezettszegési eljárást indított Románia ellen a hipermarketeket több hazai élelmiszer forgalmazására kötelező törvény miatt. A tavaly elfogadott törvénymódosítás előírja, hogy a 2 millió eurónál magasabb árbevételt elérő üzletláncok a friss termékeik 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon, azaz helyi termelőkön keresztül vásárolják meg. Az Európai Bizottság szerint a jogszabály sérti az áruk szabad mozgását, mely az Európai Unió egyik alapvető belső piaci alapelve.

Răzvan Horațiu Radu, az Európai Unió Bíróságának román tagja a Hotnewsnak elmondta: a szabályszegési eljárás nem nagy tragédia, de a kormánynak meg kell változtatnia a törvényt, hogy az megfeleljen az uniós követeleményeknek és az ország gazdasági érdekeinek is.

Az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen is a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt. Egy új jogszabály arra kötelezi ugyanis a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak annak ellenére, hogy az importált termékek költsége a devizától és az árfolyam-ingadozástól függ.

Az Európai Bizottság szerint sem Románia, sem Magyarország nem bizonyította az intézkedések indokoltságát és arányosságát. A román és a magyar hatóságoknak két hónapjuk van arra, hogy válaszoljanak a bizottsági érvekre.

Amennyiben nem sikerül Brüsszelt meggyőzni, a két országnak az Európai Unió Bíróságán kell felelnie, és akár pénzbüntetés is várható.

Hirdetés