Vargas Llosa kiakadt Trumpra a latinók sértegetése miatt

A Nobel-díjas perui író szerint a világ sapanyolajkú nemzeteinek össze kéne fogniuk, amikor az anyanyelvüket veszély fenyegeti.
Hirdetés

Mario Vargas Llosa úgy véli, az Egyesült Államok hispán lakossága nehéz helyzetben van, amióta Donald Trump ül az elnöki székben. „Mi, a világ spanyol nyelvet beszélő közösségei nemcsak velük kell szolidárisak legyünk, hanem azokkal az országokkal is, amelyeket az Egyesült Államok új elnöke megsértett, például Mexikóval” – nyilatkozta a Nobel-díjas író.

A perui író szerint a spanyol nyelv veszélyben van az AEÁ-ban, „ahol nagyon mély gyökerekkel rendelkezik, és ahol legalább 50 millió hispán él, akik nem akarnak lemondani az anyanyelvükről és áttérni az angolra”.

Amikor a spanyol nyelvet bárhol veszély fenyegeti, a hispán kultúrájú országoknak össze kell fogniuk, mondta Vargas Llosa, aki egyúttal „bohócnak” és „demagógnak” nevezte a Mexikóval nem túl barátságos hangnemet megütő új amerikai elnököt.

Mario Vargas Llosa nem először hallatja a hangját politikai kérdésekben. A spanyol állampolgársággal (sőt spanyol őrgrófi címmel) is rendelkező, latin-amerikai kollégái jelentős részétől eltérően markánsan antikommunista író egy ízben a perui elnökválasztáson is indult, de elvesztette azt a japán származású Alberto Fujimorival szemben. A svéd akadémia 2010-es döntése, miszerint neki ítélik az irodalmi Nobel-díjat, kisebb vihart kavart: többek közt Kuba és Venezuela kormánya tiltakozott az író kitüntetése ellen.

Hirdetés