Megjöttek az amerikai katonák

Harckocsikkal, haditechnikával, ahogy dukál. Mostantól folyamatos lesz a megerősített amerikai jelenlét a NATO keleti szárnyán.
Hirdetés

Az orosz fenyegetésre adott válaszként amerikai egységek érkeztek Romániába: kedden reggeltől mintegy 500 amerikai katona állomásozik a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton. Az amerikai katonák, akik az Egyesült Államok Harci sasok nevet viselő 8. gyalogezrede első zászlóaljának tagjai, „munkaeszközeiket”, azaz M1 Abrams harckocsijaikat is elhozták, és  kilenc hónapot töltenek majd Romániában a NATO keleti szárnyának megerősítését célzó műveletek részeként.

A harckocsikat vonaton szállították a bázisra. Az Ambams harckocsikon kívül M2 Bradley gyalogsági harcjárművek és önjáró lövegek is érkeznek.

Az amerikai egységek közös hadgyakorlaton vesznek majd részt a galaci 184-es Cuza Vodă harckocsizó zászlóaljjal, illetve nemzetközi gyakorlatokon is ott lesznek. A hadgyakorlatra a smârdani lőtéren kerül sor március 15. és április 30. között.

A Romániába érkezett amerikai egység a Colorado állambeli Fort Carsonban állomásozó 3. páncélosdandár része, amely januárban 3 500 katonát és 2 800 harci eszközt telepített a németországi Bremenhavenbe. Az egység kilenc hónapig marad Romániában, ezt követően más amerikai alakulat veszi át a helyét, hogy biztosítsák a folyamatos amerikai katonai jelenlétet Romániában.
 

Hirdetés