Orbán: érezzük azt 2017 végén, hogy „ment ez, mint a karikacsapás”

A magyar miniszterelnök évet értékelt.
Hirdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint az elmúlt évben Európában fellázadtak azok, akiknek eddig nem lehetett hallani a hangját, akiket a politikai korrektség „szájzár alá vett”.

A kormányfő pénteken tizenkilencedik alkalommal rendezett évértékelő beszédét – Budapesten, a Várkert Bazárban – azzal kezdte, hogy 2016 a legkevésbé sem volt unalmas, a történelem „fittyet hányt a jóslatokra”, mert bár mindenki azt hitte, hogy a globális és liberális világrend megváltoztathatatlan,

a történelem „vett egy éles kanyart”, és „kilépett a kijelölt mederből”.

Orbán Viktor a Brexitet, az amerikai elnökválasztást, az olasz kormány „kipenderítését” és a magyar kvótanépszavazást is arra példaként említette, hogy az emberek sok helyütt megelégelték a „gőgöt és a felsőbbrendűséget”, az utópiák erőltetését.

A miniszterelnök értékelése szerint ma a jólét ellenére az Európai Unióban a jövő árnyékot vet a jelenre.

Orbán szerint 2016-ban éles kontúrral rajzolódtak ki „a hadállások”, a nemzetek fellázadtak a globalisták ellen, a középosztály fellázadt a vezetők ellen. Ez az EU-ban azt jelenti, hogy a szuverén országok állnak szemben az unionistákkal és a választók állnak szemben a brüsszeli bürokratákkal.

A kormányfő értékelése szerint az elégedetlenség azért fordult lázadásba, mert Európa nyugati felén és a tengerentúlon „beköszöntött a nyitott társadalmak korszaka” és megszületett politikai gondolatrendőrsége, a politikai korrektség.

A magyarok már túl vannak a lázadáson,

„sőt talán elsőként lázadtunk fel, 2010-ben” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök azt mondta: Magyarország hét év alatt felépítette saját politikai-gazdasági rendszerét, amely „a mi testünkre szabott, a mi ízlésünk szerint való”. A magyarok jövője pedig biztosított, Magyarország erősödik és fejlődik.

Magyarország lázadására példaként említette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „hazaküldését”, a multinacionális vállalatok megadóztatását és a rezsicsökkentést.

Orbán Viktor külön kiemelte: bár az Egyesült Államok korábbi kormánya, Brüsszel és „ráadásul Berlin is” kihirdette, hogy nem szabad megállítani a migránsokat, a magyar kormány azonban ellenállt, kerítést épített, megállította őket, ezzel

megvédve Magyarországot és „mellékesen Európát is”.

„Az igazi menekülteket persze be fogjuk fogadni”, azokat, „akik az otthon elvesztett Európájukat majd nálunk akarják megtalálni” – fogalmazott.

Hirdetés

Orbán szerint idén öt nagy ügyben érheti támadás az országot:

• Brüsszel meg akarja majd tiltani a rezsicsökkentést;

• a migráció ügye: a kérdés az lesz, hogy őrizetbe vegyék-e a migránsokat, amíg jogerős döntés nem születik róluk;

• meg kell majd küzdeni a nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával, az átláthatatlan külföldi befolyásolási kísérletekkel is;

• az adópolitika és

• a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartása.

A kormányfő szerint Magyarországnak végre sikerült átlépnie az önsajnálat kultúrájából a cselekvés kultúrájába. A magyarok épp eleget szenvedtek a bizonytalan, tehetetlen, böszme vezetőktől, azoktól, akik mind azt magyarázták el, mit miért nem lehet.

Az önsajnálat nagy istencsapása volt az országon,

az volt a szocialista kormányzás kultúrája – magyarázta.

A miniszterelnök véleménye szerint a jó kormányzás úgy viszi el a célhoz az embereket, hogy amikor a nép eléri célját, azt gondolja, nem is volt szükség a vezetőkre. Legyen 2017 olyan év – folytatta –, amelynek végén azt érezzük, ment ez, mint a karikacsapás.

Hirdetés