Dragnea: a parlament fogadja el minél hamarabb a Btk.-módosítás hatálytalanítását!

Ha nem teszi meg, a módosítás hatályba lép.
Hirdetés

Felhívást intézett pénteken Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az összes honatyához, hogy a lehető leggyorsabban fogadják el a büntető törvénykönyvet módosító, vitatott 13/2017-es kormányrendeletet hatályon kívül helyező 14-es számú rendelet jóváhagyó törvényt.

„Úgy tudom, az összes parlamenti párt ezt szeretné. Vagyis szinte teljes az egyetértés, ami azt jelenti, hogy a 14-es sürgősségi rendelet elutasítása kizárt, az üggyel kapcsolatos viták elnyújtását pedig semmi sem indokolja” – áll Dragnea közleményében.

Hozzátette: a rendeletről hivatalból sürgősségi eljárással szavaz majd a parlament, azt nem kell külön kezdeményezni.

Mint ismeretes, a kormány múlt kedden este, előzetes bejelentés nélkül fogadta el a 13-as sürgősségi rendeletet, amellyel a Btk.-t és a büntetőjogi perrendtartást módosította oly módon, hogy csökkentette a hivatali visszaélésért járó büntetést, és eleve 200 000 lejes alsó határhoz kötötte azt a kárt, amelytől kezdve bűncselekménynek minősül.

Hirdetés

A döntés óriási közfelháborodást okozott, mivel sokak szerint azt szolgálta, hogy a korrupt politikusok megunják a felelősségre vonást.  Ennek nyomán országszerte százezrek vonultak utcára a rendelet visszavonását, illetve a kormány távozását követelve. A bel- és külföldi bírálatok hatására a kormány meghátrált, és vasárnap a 14-es sürgősségi rendelettel hatálytalanította a 13-ast.

Fölmerült ugyanakkor, hogy amennyiben a parlamentben a kormánytöbbség elutasítja a 14-es rendeletet – amelynek második cikkelyébe egy, az alkotmánybíróság által korábban az alaptörvénnyel ellentétesnek minősített szövegrész is bekerült –, akkor a 13-as mégis hatályba léphet.
 

Hirdetés