Kőbe véste az együttműködés szabályait a PSD-ALDE

Állítólag nem ingott meg a kölcsönönös bizalom, és a dokumentumnak nincs köze az utcai tüntetésekhez sem.
Hirdetés

A kormánykoalíció működési szabályzatát rögzítő dokumentumot írt alá hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).

Az ALDE társelnöke, Daniel Constantin ezzel kapcsolatosan elmondta:  pártbeli kollégáival együtt régóta szükségét érzik egy olyan dokumentumnak, amely pontosan rögzíti, kik alkotják a kormánykoalíciót, ez hogyan ülésezik, hogyan hozzák a döntéseket, kik írják alá a jegyzőkönyveket. Constantin szerint nincsenek nézeteltérések a koalíción belül, nem ez indokolja a szabályzat elfogadását, régóta tárgyalnak erről, de csak most sikerült gyakorlatba ültetni.

Arra a kérdésre, hogy a szabályzat értelmében a kormányfőnek jogában áll-e meneszteni egy minisztert a koalíció jóváhagyása nélkül, az ALDE társelnöke azt mondta, vannak előjogai a miniszterelnöknek, ez idáig azonban nem fordult elő, hogy a koalícióval való előzetes egyeztetés nélkül döntött volna valamilyen kérdésben.

Constantin szerint a szabályzattal a koalíciót alkotó alakulatok másik két vezetője, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu is egyetért.

„Szerintem nagyon jó, hogy van egy ilyen szabályzatunk. A kommunikáción mindig lehet javítani, így van ez nálunk is, a PSD-n belül is, és az állampolgárokkal való kapcsolattartás tekintetében is ez érvényes” – tette hozzá Constantin.

Hirdetés