Az amerikai külügy is nekiment a román kormánynak

Nem kíméli a Grindeanu-Dragnea kabinetet a Btk.-módosítás kapcsán.
Hirdetés

Keményen bírálta az Egyesült Államok külügyminisztériuma a román kormányt a Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi rendelet elfogadása miatt. Mark Toners külügyi szóvivő rámutatott: a rendeletek veszélybe sodorják Románia hitelét a nemzetközi beruházók szemében. „Az Egyesült Államok mélységesen aggódik a román kormány legutóbbi intézkedései miatt, amelyek aláássák a jogállamiságot és csökkentik a pénzügyi és korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos felelősséget” – mutat rá a közlemény.

Újabb európai figyelmeztetést is kapott a kormány. Günther Kirchbaum, a német szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) európai ügyekért felelős bizottságának kereszténydemokrata elnöke fölvetette, hogy az Európai Uniónak meg kellene vonnia Románia szavazati jogát az Európai Tanácsban, amennyiben a kormány nem vonja vissza a rendeleteket. Ez az EU legsúlyosabb szankciója egy olyan tagállam ellen, amely valamilyen formában megsérti az uniós alapértékeket.

Kirchbaum felszólította Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, hogy hívja meg Brüsszelbe Sorin Grindeanu román miniszterelnököt, és szólítsa fel a rendeletek visszavonására. Kirchbaum örömtelinek nevezte, hogy a romániai polgárok jelentős része ellenzi az általa a jogállamiságra mért csapásnak nevezett intézkedéseket. Leszögezte: az EU-nak a tüntetők pártján kell állnia. Hozzátette, a témát az általa vezetett berlini parlamenti bizottságban is napirendre tűzik.

Csütörtökön Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke burkoltan a Romániának járó uniós források megvonásának lehetőségét is fölvetette, amennyiben a kormány nem vonja vissza a vitatott rendeleteket.

Hirdetés