Az RMDSZ-nek nincs új mondanivalója a Btk-módosítással kapcsolatban

Megismétlik korábbi álláspontjukat.
Hirdetés

Az RMDSZ nem ért egyet a kormány kedd esti döntésével, amely sürgősségi rendelettel módosítja a Büntető törvénykönyvet és kitart korábbi álláspontja mellett, hogy a Btk-t a parlamentnek kell megvitatnia és módosítania.

A szerda délelőtt kiadott állásfoglalás szerint az RMDSZ „aggályosnak tartja”, hogy a kormány kapkodva, „lefekvés előtt” döntött a kérdésben. „…mint ahogyan azzal sem értettünk egyet, hogy tavaly májusban az akkori technokrata kormány szintén sürgősségi kormányrendelettel módosította a Btk-t. Akkor többek között az ügyészt a bíró felé helyezte, megalapozva ezzel az ügyészi állam kialakulását. Emiatt 2016-ban senki sem tüntetett” – olvasható az állásfoglalásban.

Az RMDSZ egyébként parlamenti együttműködési megállapodást kötött decemberben a PSD-ALDE kormánykoalícióval. A megállapodás egyik pontja kimondja, hogy az RMDSZ támogatja a parlamentben a kormány törvényhozási kezdeményezéseit.

Az RMDSZ szerint a kormánynak nem lett volna szabad megkerülnie a parlamentet, mivel sürgősségi rendeletekkel nem lehet országot vezetni. „Bebizonyosodott, hogy minden alkalommal, amikor sürgősségi kormányrendelettel próbálták rendezni ezt a kérdést, hibás döntéseket hoztak.”

Ezért az emberek mostani felháborodása jogos – áll a kiadott dokumentumban.

Az RMDSZ szerint a Btk-t módosítani kell, mivel legalább negyven pontban alkotmányellenes.

Hirdetés

„Politikai akaratra és bátorságra van szükség, hogy ezeket a korrekciókat elvégezzük, hiszen, akik eddig módosítani próbálták, azokat támadások érték. Mi azt támogatjuk, hogy a képviselőházban sürgősségi eljárással vitassuk meg, az alkotmánybíróság döntésével hozzuk összhangba a két törvénykönyvet” – fogalmaz a közlemény.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök egy héttel korábban lényegében ugyanezt nyilatkozta:

„Azt tartanám a helyes megoldásnak, hogy a büntetőjog módosítása ne sürgősségi rendelet formájában, hanem parlamenti úton történjék. Az a legegyszerűbb megoldás, hogy a képviselőházban februárban sürgősségi eljárással megvitatjuk, az alkotmánybíróság döntéseivel összhangba hozzuk a két törvénykönyvet” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke.

Hirdetés