„Nagy generációját” díjazta az RMDSZ

A kitüntetettek között – a szövetség volt elnöke és leköszönő ügyvezető elnöke mellett – vannak korrupciós vádakkal elítélt politikusok is. Videóval!
Hirdetés

Huszonkilenc személyt és egy intézményt tüntetett ki Ezüstfenyő-díjjal az RMDSZ. A szövetség idén 15. alkalommal  díjazza azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a szövetség programjának megvalósításában. A díjakat szombaton adták át a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülése előtt, kitüntetést kapott többek közt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium, Tánczos Vilmos néprajzkutató, Kilyén Ilka színművésznő, Meleg Vilmos színművész, Ilkei Árpád unitárius lelkész vagy Máté András Levente, az RMDSZ volt parlamenti képviselője (a díjazottak teljes névsora elérhető ezen a linken).

A díjazottak „olyan példaképek, akik összekapcsolják a múltat a jövővel. Akik tudják, hogy 2017-ben közösségünk legnagyobb ellensége a közöny, a széthúzás, s akik arra figyelmeztetnek, hogy csakis a gyarapodás lehet járható út számunkra, de a jövő nemzedék, a fiatal generáció számára is. Létük nélkülözhetetlen, hiszen követendő példák, hősök hiányában mindaz, amit 27 év alatt kivívott a romániai magyar közösség, visszafordítható, egy tollvonással áthúzható. Elengedhetetlen tehát, hogy köszönettel illessük őket, hogy időről időre kimondjuk és feljegyezzük nevüket” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a díjátadón.

Videónk a díjátadóról:

Az SZKT-n továbbá kitüntették az RMDSZ leköszönő parlamenti képviselőit és szenátorait, Köztük Markó Béla volt elnököt, valamint Kovács Péter távozó ügyvezető elnököt is. Kelemen Hunor ünnepi beszédében kiemelte: az RMDSZ nagy generációjáról, a parlamenti munka alapítóiról úgy tartja, munkájuk nélkül ma nem lenne parlamenti képviselet, maga az RMDSZ is más lenne.

Hirdetés

„Ezek az emberek megteremtették az erdélyi magyar érdekképviseletet, a legnehezebb körülmények között, időben is hitet tudtak adni közösségüknek abban, hogy van értelme az építkezésnek. Hitet adtak a legnehezebb időszakban is, akkor, amikor a társadalom nem tudta, milyen irányba szeretne haladni. Azt a munkát végezték, amelyet a legjobb tudása szerint egy magyar ember Bukarestben végezhet” – mondta a szövetségi elnök.

Díjban részesültek: Kovács Péter leköszönő ügyvezető elnök, Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, Klárik László Attila, Patak Csaba, Végh Sándor és Olosz Gergely leköszönő szenátorok. A kitüntetett leköszönő képviselők között Borbély László, Kelemen Atilla, Bónis István, Kerekes Károly, Kereskényi Gábor, Máté András Levente, Moldován József, Molnár Zsolt, Markó Attila és Antal István szerepel.

A kitüntetettek között olyan politikusok is vannak, akiknek korrupciós ügyek miatt gyűlt meg a baja korábban az igazságszolgáltatással. A duplán díjazott Máté András Levente egykori képviselőházi frakcióvezetőt a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2015-ben. Kerekes Károly másfél év felfüggesztettet kapott. Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban. Olosz Gergely volt szenátort három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte tavaly a bukaresti táblabíróság alapfokon. Oloszt – aki a sokat vitatott rétyi fűrészüzemet beindító Holzindustrie Schweighofer ügyvédje – többrendbeli befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek (részletek itt).

Hirdetés