Iliescut is beidézték kihallgatásra a bányászjárás ügyében

Arról kell mesélnie, hogyan is került több ezer bányász Bukarestbe, hogy szétverje az ellenzéki tüntetőket.
Hirdetés

Ion Iliescu volt szociáldemokrata államfőt is beidézte hétfőn kihallgatásra a legfőbb ügyészség az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében. A volt elnök reggel érkezett meg az ügyészségre, arra a kérdésre, hogy megbánt-e valamit az 1990-es események kapcsán, csupán annyit válaszolt: nem.

A legfőbb ügyészség az 1990-es bányászjárás ügyében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt Iliescu mellett bűnvádi eljárást indított Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Măgureanu ellen is.

Ugyanebben a dossziéban bűnügyi eljárás indult az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese, Gelu Voican Voiculescu, a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Nicolae Dumitru, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen is.

Marian Lazăr katonai ügyész nyilatkozata szerint 1990. június 11-e és 15-e között a gyanúsítottak „általános és módszeres támadást” szerveztek meg és vezényeltek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a SRI erőit, illetve több mint 10 000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

Hirdetés

Az ügyészség szerint az 1990. június 11-15-e közötti támadás nyomán négy személy életét vesztette, 1 272-en megsérültek, 1 242 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjogaiktól.

Bűnügyi eljárást indult még az ügyben – többek között – Adrian Sârbu miniszterelnöki kancelláriavezető és kormányfői tanácsos, valamint Miron Cozma, a Zsil-völgyi Szabad Bányászszakszervezetek Ligájának vezetője ellen is, akik – az ügyészek szerint – csatlakoztak a civil lakosság ellen intézett módszeres támadásokhoz.

Hirdetés