Románia „szépségei”

Elég volt a román romlás virágaiból! Vidámabb ének kell nekünk!
Hirdetés

A románoknak elegük van a szemétből. A nép azt akarja, hogy a hazai filmekből, színdarabokból és regényekből távolítsák el a szemetet. A román kultúrának olyan alkotásokkal kell jelentkeznie, melyek Románia szép dolgairól szólnak.

Adjanak ki egy miniszteri Felhívást, vagy Utasítást minden román művésznek, nemzetiségtől, vallástól, nemi irányultságtól, vagyontól, képzettségtől vagy a tehetség mértékétől függetlenül, mely szerint a mostantól létrehozott művészeti alkotásoknak szép tetteket, érzéseket, sikereket és történeteket kell megjeleníteniük a román nép életéből. Eljött a pillanat, hogy a sötétség megannyi éve után, a művészek napvilágra jöjjenek.

A román népnek, bár nem nagyon fogyasztja a kultúrát, elege van

azokból a filmekből, melyek csak disznóságokkal nyernek el nemzetközi díjakat: abortusszal, erőszakkal, káromkodással, szegénységgel és kábítószerrel. Ugyanez érvényes a könyvekre, a színdarabokra és a vizuális művészetekre is. A nép már nagyon unja, hogy a mozikban vagy a könyvekben csak mindenféle degeneráltakkal találkozik, akik mind ugyanazokon a mocskos lakótelepeken, ugyanazokon a csapnivaló utakon, irányt vesztett és beteg emberek között élnek. Nem ez az igazi Románia! Ezért meg kell adni a jó irányt a művészeknek. Persze, nem szabad megismételni a „múlt hibáit”, amikor a kommunista párt az „1971. júliusi téziseket” diktálta. De azért nem ártana, ha megmutatnák a nép ízléséhez vezető utat a román művészeknek, akiknek csak a külföldön jár az eszük. Románoknak román kultúrát!

Melyek a szép dolgok Romániában?

Vannak bőven, a művészek keressék csak meg őket, azért művészek! Például három-négy kilométernyi autópálya (önfeláldozó) felavatása nem pozitív dolog Romániára nézve? Miért ne készülne erről előadás a Ion Caramitru által vezetett Nemzeti Színházban? Aztán az nem nagy siker, ha valamelyik megyeszékhelyen megnyílik egy mall? Vagy a megbuherált fertőtlenítőt használó orvosok hősiessége, a villany nélküli faluban oktató tanítók elkötelezettsége, az egyes vállalkozók által be nem fizetett adó behajtásáért küzdő ANAF-felügyelők (adóhatóság – a szerk.) vajon nem lehetnének művészeti alkotások alanyai? A Bukaresti Román Opera pont megfelelő hely lenne az ilyenfajta alkotások színrevitelére. A filmrendezőket nem érdekelné egy szerelmi történet az új bukaresti metróvonal egyik munkása és egy fiatal vállalkozónő között, aki európai pénzekből indít online virágkereskedést? A filmnek Üdvözlet a Metróból! lehetne a címe és Cannes-ban mutatnák be. Annyi szépség van Romániában, a művészeink viszont inkább a mocsokban turkálnak. Micsoda igazságtalanság ez a román néppel szemben!

Románia egy pozitív kultúrájú ország.

Mert ha nem így lenne, a román olvasók nem zabálnák japánok, törökök, zsidók és amerikaiak regényeit. Ezért szükség van egy szép, lelkesítő, felemelő Felhívásra, vagy Utasításra: vannak tehetségeink, van fényes jövőnk, bátorítsuk a szép kultúrát!

Hirdetés

Szép számmal akadnak majd agymosottak, akik be is veszik ezeket a Románia „szépségeiről” Felhívásra, Utasításra, hülyítésre készült műveket.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés