A Grindeanu-megoldás, avagy az új PSD-nemzedék: hatások és kockázatok

A titkosszolgálattal való fertőzöttség nagy kérdőjeleket vet fel bárki esetében, aki egy országot írányít.
Hirdetés

Sorin Grindeanu politikai és szakmai profilja azt mutatja, hogy a PSD-sek (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) új nemzedékéhez tartozik, ahhoz, amellyel a pártnak új szavazói kategóriákat sikerült magához vonzania és kényelmesen megnyernie a helyhatósági és parlamenti választást. A megszerzett szavazatokat maga mögött tudó, kormányzati és helyi közigazgatási tapasztalatú, a belső pártharcokban járatos, szilárd képzettségű Sorin Grindeanut Klaus Iohannis nem tudja majd egykönnyen elutasítani. A neve mellett szereplő nagy kérdőjel a SRI-vel (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) meglévő kapcsolatra vonatkozik, de úgy tűnik, hogy Iohannis számára ez inkább adu.

Kihasználva a PSD-ellenes front ideológiai útkeresését (itt olvasható egy kitűnő elemzés Alexandru Gussitól), a PSD képes volt hiteles arcokat javasolni, akik megszerezhették azoknak a szavazóknak a támogatását, akik úgy érezték, hogy a vállaltan jobboldali pártok elhanyagolták őket. Sorin Grindeanu ilyenfajta szereplő, akinek a helyhatóságin sikerült győznie a PSD számára nagyon bonyolult Temes megyében.

Lehet, hogy a PSD döntésében, mellyel Grindeanut Temes megyében indította, Liviu Dragnea azon óhaja is benne van, hogy megszabaduljon a tisztségét fenyegető potenciális veszélyektől. Grindeanu tiszteletet élvez a pártban.

Tény, hogy Sorin Grindeanu kormányfőnek történő javaslásával

Liviu Dragnea egy mindenkinek megfelelő megoldást fogadott el.

* PSD: A PSD-s vezetők közül sokan örülnek, hogy egy Dragnea cilinderéből előhúzott személy (Sevil Shhaideh, aki a választási kampányban nem húzta az igát a párt seregével együtt) helyett most olyan jelöltjük van, aki mellettük gürcölt két kampányban, olyan párttagot, aki érti a helyi vezetők igényeit.

* Iohannis: Az elnök azt mondta, hogy egy büntetőügyek nélküli és alkalmas jelöltet akar. Úgy tűnik, Grindeanu mindkét feltételnek megfelel. Sőt: már rendelkezik a biztonsági ügyek kultúrájával, melyet a Nemzeti Hírszerző Akadémián (Academia Naţională de Informaţii – ANI) és a Diplomáciai Intézetben (Institutul Diplomatic) szerzett meg és járatos a SRI politikájában, tagja volt a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottságnak.

* A szolgálatok (különösen a SRI): lásd fentebb. Azt hiszem, a Băneasa erdőben durrant néhány pezsgősdugó. Nehéz meghatározni Sorin Grindeanu kapcsolatát a szolgálatokkal, de megfigyelhető, hogy karrierjében 2012 után jelent meg a biztonsági és nemzetbiztonsági ügyek iránti érdeklődés. A hírszerző szolgálatokkal kialakult kapcsolatok logikusan következtek abból, hogy tagja volt a parlamenti felügyelő bizottságnak, de feltételezhetően távközlési miniszterként is voltak velük közös ügyei. A következtetés? Feltételezhető, hogy egy olyan ember, aki ki van téve a szolgálatok információinak, kultúrájának és ügyeinek, kesztyűs kézzel bánik majd a kormány forró területeivel (igazságügy, külső partnerségek).

Mi történik majd magával Liviu Dragneával?

Mindig az volt a nagy félelme, hogy elveszíti a pártot. Ennek fényében kellene értelmezni azt, hogy eredetileg Sevil Shhaideh-t javasolta, de az Antena 3-nak adott interjúban többször elhangzott kijelentését is, hogy Grindeanu nem hoz létre alternatív hatalmi pólust a pártban. Megszabadul ettől a gondtól Dragnea? Majd meglátjuk. De nem tenném fel az összes pénzemet egy olyan politikus feltételek nélküli behódolására, aki figyelemre méltó ütemmel vette a hatalom lépcsőfokait.

Hirdetés

Mi történik majd Romániával, hogyan alakul majd a kormányzás? Korai még erről beszélni. Csak két elemünk van: a PSD programja (nagyon sok populista, valamint megvalósítható ígéretekkel is) és a Sorin Grindeanuval kapcsolatos korábbi tapasztalat. Azok közül, akik már dolgoztak vele együtt a Parlamentben, a kormányban és a helyi közigazgatásban, sokan azt mondják, hogy gondosan bánik a költségvetésekkel, mindig végigviszi a vállalt feladatokat, ideológiailag inkább középen áll és nem tűnt korrumpálhatónak. Belemegy majd Grindeanu abba, hogy adóügyi kalandba kergesse az országot csak azért, mert a párt az összes javasolt lépés végrehajtását kéri majd tőle, a következményektől függetlenül? Majd meglátjuk, de nem tűnik kalandor alkatnak.

Tehát, inkább pozitív értékelés érkezett azok részéről, akik ismerik.

De marad még egy vitás kérdés.

„Még csak nem is gond, hogy érintkezésbe került a SRI-vel. Egy olyan kormányfőnél, aki a korruptak vagy a tolvajok telefonszámos füzetében szerepel, jobb egy olyan, aki érti egy bonyolult térség bonyolult időszakban létező biztonsági kihívásait”, mondta nekem valaki, akinek elege van a PSD-n belüli korrupt vagy korruptakat védő személyekből. Lehet, hogy így van. Lehet, hogy pillanatnyilag ő a helyes megoldás, ebben a belső és külső konjunktúrában, amikor az igazságszolgáltatás ellen a PSD egyes vezetőinek személyes érdekei miatt indított támadások újra destabilizálhatnák az országot.

De lehet, hogy ez a túl sok SRI-vel, túl sok biztonsági kultúrával való fertőzöttség hosszú távon káros lesz. Egy olyan politikai és szakmai profillal rendelkező személynek, mint Sorin Grindeanu egy ideális helyzetben nem lett volna szüksége ilyen támaszokra. Lehet, hogy ezek a támaszok valójában nem is léteznek, de ezek az életrajzi részletek zavarók egy olyan országban, ahol egyre több tisztségviselő tűzi ki a gomblyukába a szolgálatok valamelyik iskolájában szerzett oklevelét. Zavaró, mert hosszú távon elriaszthat egyes normális embereket attól, hogy belépjenek a politikába és a közigazgatásba. Zavaró, mert megszünteti az esélyegyenlőséget. Hogyan kerülhetnék döntéshozói helyzetbe, ha nem akarom kijárni az ANI-t?, kérdezték ezek közül egyesek, joggal. Mint ahogy ez a kérdés merül fel egyes tisztességes vállalkozókban is, akik arra ébrednek, hogy mágikus erejű versenytársak győzik le őket. A váll-lapos demokrácia országa, ahogy azt 2014-ben Dan Tăpălagă plasztikusan leírta, nem hazudtolja meg magát.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés