Kezdődhet a bírósági tárgyalás a Colectiv-perben

A klub három tulajdonosa és a tűzijátékot rendező pirotechnikai cég illetékesei állnak a vádlottak padjára.
Hirdetés

Elrendelte csütörtökön a bukaresti törvényszék az elsőfokú tárgyalás elkezdését az úgynevezett Colectiv-perben, amelyben gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel, valamint a biztonsági és munkavédelmi előírások be nem tartásával vádolják a fővárosi szórakozóhely három tulajdonosát, Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut.

Ugyanebben az ügyben bíróság elé állították még a klubot lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég három képviselőjét, azaz Daniela Niţă tulajdonost, Cristian Niţă igazgatót és Viorel Zaharia pirotechnikust. A törvényszék elutasította csütörtökön a vádlottak által benyújtott fellebbezéseket, és fenntartotta a negyedik kerületi bíróság október 7-én hozott döntését, amely elrendelte az ügy alapfokú tárgyalásának elkezdését. A döntés jogerős.

A vádirat szerint a klub három tulajdonosának azért kell felelnie, mert a megengedettnél sokkal több személyt engedtek be a szórakozóhelyre, a helyiség pedig nem rendelkezett kellő számú vészkijárattal. A vádirat értelmében annak ellenére engedélyeztek a tűzijátékot a koncert alatt, hogy a falakat gyúlékony szigetelés borította.

A tűzijátékot rendező pirotechnikai cég illetékeseit többek között azzal vádolják, hogy a Bulgáriából beszerzett pirotechnikai termékek használati utasítását nem fordíttatták le román nyelvre, márpedig a tájékoztatóból kiderült volna, hogy a tűzijátékokat kizárólag szabadtéri használatra szánták.

Hirdetés

Emellett a pirotechnikai eszközök felszerelésekor nem tartották be a romániai biztonsági előírásokat sem – áll még a vádiratban.

Mint ismeretes, a bukaresti Colectiv klubban 2015. október 31-én, egy rockkoncert közben fellobbant tűz nyomán összesen 64 személy vesztette életét. 

Hirdetés