Sorin Grindeanu a PSD-ALDE jelöltje a miniszterelnöki tisztségre

Egykori távközlési miniszter az új jelölt.
Hirdetés

„Nem Hezbollah-ügynök, nem Hamasz-ügynök” – poénkodott Livu Dragnea PSD-elnök szerda este, amikor bejelentette, hogy Sorin Grindeanu a párt miniszterelnök-jelöltje. Dragnea arra utalt, hogy a korábbi, Klaus Iohannis által elutasított jelölttel kapcsolatban felmerültek szíriai férjének és hozzátartozóinak politikai kötődései.

A 43 éves karánsebesi születésű, matematikus-informatikus Sorin Grindeanu korábban (2014. december és 2015. november között) távközlési miniszter volt az utolsó Ponta-kormányban.

2004 és 2008 között önkormányzati tanácsos Temesváron, 2008 és 2012 között Temesvár alpolgármestere, 2012-től a PSD parlamenti képviselője. A képviselőházban 2013 februárjában két hétig volt a SRI-t felügyelő bizottság tagja: azután, hogy onnan kilépett a most körözött Sebastian Ghiță, ezenkívül a védelmi és az IT-bizottságban dolgozott.

2016 nyara óta a Temes megyei tanács elnöke. Húsz éve tagja a PSD-nek.

Vagyonbevallása szerint

Sorin Grindeanunak a Temesvár közvetlen szomszédságában lévő Gyüregen van egy telke 2005 óta, 2007-ben épített rá egy 200 négyzetméteres házat. Ezenkívül a Bánlakhoz tartozó Karátsonyifalván örökölt egy közel három hektáros telket, illetve Temesváron 2011-ben vásárolt egy 270 négyzetmétereset. 49 négyzetméteres lakását idén adta el 30 ezer euróért. 2009 óta van a birtokában egy Linhai márkájú quad, autója nincs.

Az ING Banktól közel 45 ezer eurót kapott hitelbe 2007-ben, ez 2035-ben jár le. Ő maga 83 500 lejjel, illetve 20 ezer euróval hitelezte meg a DuoFarm céget. Felesége a SC DuoFarm kft. gyógyszerész-igazgatója.

Idén már nem lesz új kormány

Hirdetés

– jelentette ki Liviu Dragnea, a PSD elnöke, mert egyszerűen nincs elég idő a beiktatáshoz.

És persze Klaus Iohannis sem mondott még semmit a kormánypártok új javaslatáról. Sorin Grindeanu egyébként idén

már kétszer nem akart miniszter(elnök) lenni.

A deBanat.ro portál szerint legutóbb karácsony előtt nyilatkozta, hogy semmiféle miniszteri tisztségért nem hajlandó feladni a megyei tanács vezetését és Bukarestbe menni, bár hozzá is eljutottak olyan találgatások, amelyek különböző miniszteri posztok várományosaként jelölték meg őt. Nem tudja, hogyan keveredett „ebbe a miniszterelnöki dolgoba”, de ugyanolyan gyorsan ki is fog keveredni belőle, állította a december 22-én megjelent cikkben.

Egy héttel a megyei tanácsba történt megválasztása után is azt mondta, hogy négy évre szól a mandátuma, annyira kérte a Temes megyeiek szavazatát, nem fél évre. „Ha megválasztanak tanácselnöknek, négy évig az maradok” – ígérte még 2016 júniusában. Azután nem sokkal tanácsos kollégái meg is választották a megyei tanács élére.

Hirdetés