Shhaideh férjének egyik testvére nem léphet be az EU-ba

Ehhez képest a férj megkapta a román állampolgárságot.
Hirdetés

Sevil Shhaideh szíriai férje, Akram Shhaideh egyik testvére ellen beutazási tilalmat rendelt el az Európai Unió – értesült hivatalos forrásokból a HotNews hírportál. Azt ugyanakkor nem tudni, miért tiltották ki ez EU területéről.

Mint megírtuk, Klaus Iohannis államfő kedden indoklás nélkül visszautasította, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisk és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta többségi koalíció által a miniszterelnöki tisztségre jelölt, tatár, muzulmán vallású Sevil Shhaidehet bízza meg kormányalakítással.

A döntés hátterében vélhetően nemzetbiztonsági megfontolások állhattak, mivel Akram Shhaideh húsz évig dolgozott a szíriai földművelésügyi minisztériumban, egyes feltételezések szerint pedig a sokak által háborús bűnökkel vádolt szíriai elnök, Bassár al-Aszad híve. Shhaideh miniszterelnökként bizalmas NATO-információkhoz is hozzáférne, ami kockázatos lehet olyan körülmények között, hogy a férje a Moszkva által támogatott szíriai elnök híve.

A HotNews értesülései szerint Akram Shhaideh testvérei is közel állnak az Aszad-rezsimhez, ezért a hírszerző szolgálatok egyértelműen negatívan véleményezték Sevil Shhaideh kinevezését.

Ezért az is kérdés, hogyan kaphatta meg Akram Shhaideh 2015-ben a román állampolgárságot, miközben egyik testvérét éppen abban az évben sújtotta beutazási tilalommal az EU.

Hirdetés

Akram Shhaideh tavaly január 22-én nyújtotta be az állampolgárság igényléséhez szükséges iratokat, az állampolgárságot pedig tavaly július 7-én kapta meg. Ekkor felesége, Sevil már két hónapja fejlesztési miniszterként tevékenykedett a Ponta-kormányban.

Akram Shhaideh ugyanakkor már 2006 óta Romániában élt, vagyis teljesítette az állampolgárság megszerzésének azon feltételét, miszerint az igénylőnek legalább nyolc éve az országban kell élnie.

Hirdetés