Dodon még idén visszavonná Traian Băsescu moldovai állampolgárságát

Már csak néhány nap van hátra az évből, de egy erről szóló rendelet nagyon gyorsan kiadható.
Hirdetés

Továbbra is prioritásnak tekinti Igor Dodon új moldovai államfő, hogy visszavonja Traian Băsescu volt román elnök nemrég megkapott moldovai állampolgárságát. Dodon hétfőn este bejelentette,  szilveszterig alá is akarja írni azt a rendeletet, amely megfosztja moldovai állampolgárságától Băsescu.

Az oroszbarát szocialisták színeiben elnökké választott moldovai politikus a chișinăui rádió szerint elmondta: még az év vége előtt visszavonja elődje, Nicolae Timofti rendeletét, amelyben jóváhagyta  Băsescu állampolgársági kérelmét, az ugyanis szerinte törvénytelen, mivel a kérelmet minden illetékes hatóság negatívan véleményezte.

Dodon már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy ha elnökké választják, visszavonja  Băsescu állampolgárságát. Sőt alkotmánybíróságon is megtámadta az állampolgárság megadásáról szóló elnöki rendeletet, a taláros testület azonban október 20-án  elutasította a panaszt. Ennek nyomán  Băsescu és felesége november 3-án Moldova bukaresti nagykövetségén letette az államfői esküt.

Băsescu már korábban azt mondta: ha Dodon tényleg visszavonja Timofti rendeletét, bírósághoz fordul.

Dodon egyébként kedden azt is bejelentette, aláírta az Anton Şalaru védelmi miniszter menesztéséről szóló határozatot, mivel a tárcavezető nyíltan kiállt a Romániával való egyesülés és a NATO-hoz való közeledés mellett.

Hirdetés