Büszke románok, nem kellett Julien és Klaus, hát nesztek Shhaideh

Ajaj, szegíny ország, micsoda átok ül rajta, hogy kizárólag csak idegenek vezetik!
Hirdetés

Alig nyomták kiéhezetten a pecsétet a PSD-re a büszke románok, hogy megmentsék az országot a Julienektől, Klausoktól, Kövesiktől és Sorosoktól, pont a Romániában bízni bátor párt („Merj bízni Romániában!”, ez volt a szociáldemokraták választási jelszava – a szerk.) áll elő egy nyelvtörő névvel: Sevil Shhaideh.

Miután a kampányban visszaküldözgette Julient az őt felépítő Brüsszelbe, mert nem tud románul, a józanság által letaglózott Liviu Dragnea most azt mondja nekünk, hogy „Shhaideh asszony román állampolgár és minden joggal rendelkezik [hogy miniszterelnök lehessen]”. Ó, pasa, de nagylelkű vagy!

A PSD vitte be a kampányba az etnikumot alkalmassági kritériumként,

hogy beleverje a frászt a tősgyökeres románokba az országunkat ellopó idegenektől. Miután tonnányi mérget öntött elég sok üres fejbe, most elég nehezen tudja Dragnea úr azt mondani nekik – helyesen! –, hogy egy magyar is, cigány is, török is, zsidó is lehet jó román, amennyiben tisztességesen teljesíti az ezen ország állampolgárságából fakadó kötelességeit.

Ezen az incidensen túlmenően azonban, amely valószínűleg komolyan megzavarja majd a PSD keményvonalas választóinak bizonyosságait, Dragnea úr javaslata teljesen jelentéktelen. Senki sem hiszi, hogy Sevil Shhaideh asszony bármit is vezetni fog valaha. Ugyanúgy, ahogy a nevéhez semmilyen emlékezetes dolog nem fűződik abból az időszakból, amikor államtitkár, majd miniszter lett, ezentúl sem lehet majd túl sokat hallani róla.

Eddigi tevékenységével bizonyította, hogy rendelkezik azzal a tulajdonsággal, amelyet

Liviu Dragnea egy kormányfőtől elvár: a totális engedelmesség.

Liviu Dragnea újítása a román demokráciában: a proxy-kormány, melynek főhadiszállása nem a Victoria-palotában, hanem a pártházban lesz. Ennek a kormánynak Liviu Dragnea a neve, a minisztériumok élén feltűnők pedig ugyanolyanok lesznek, mint a javasolt miniszterelnök: elmosódott figurák, akik nem okoznak gondokat, egyszerű végrehajtók vagy statiszták. A döntések Liviu Dragnea Kiseleff 10. alatti irodájában születnek majd és borítékban továbbítják azokat a Victoria-palotába.

Hirdetés

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Dragnea úr bejelentésében megjelent „egyelőre” szót sem:

egyelőre nem lehet miniszterelnök.

A PSD a következő hónapokban módosítani fogja a 90/2001. számú törvényt (mely jelenleg nem teszi lehetővé, hogy egy büntetőügyben elítélt személy a kormány tagja legyen), és akkor Dragnea úr teljes értékű kormányfő lesz. Ez egyszerűen csak idő kérdése.

Liviu Dragnea ma sokat beszélt egyes szám első személyben. „Nekem lett volna legitim jogom kormányfő lenni”. A pasa fennakadt egy egyszerű törvényen. Egyikén annak a soknak, melyeket együttesen „korrupcióellenes jogrendnek” nevezünk. Fenséges Szulejmán korszaka csak a büntetőtörvénykönyv módosítása és a korrupcióellenes intézmények kiherélése után kezdődik majd el. Ez 2017 nagy kihívása.

Hirdetés