100 ezer eurós vérdíjat tűztek ki a berlini merénylő fejére

A német ügyészség közzé tette a tunéziai gyanúsított fotóját és adatait.
Hirdetés
Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a berlini rendőrség a vasárnapi terrortámadás feltételezett elkövetője ellen. A kamion vezetőfülkéjében fellelt dokumentum szerint az elkövető tunéziai állampolgár. Több német biztonsági szerv közveszélyes, radikális iszlamistaként tartotta számon. A tartományi és szövetségi hatóságok közös terrorelhárító központja (GTAZ) is foglalkozott ügyével, legutóbb novemberben, és az észak-rajna-vesztfáliai bűnügyi rendőrség kezdeményezésére a szövetségi legfőbb ügyészség súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt eljárást indított ellene. A férfi egy németországi dzsihadista hálózattal is kapcsolatban állt.
 
A német ügyészség tájékoztatása szerint Anis Amri 24 éves, 1,78 méter magas és 75 kg. 2015 júliusában érkezett Németországba, de a hatóságok nem hagyták jóvá a menedékjog iránti kérelmét. Nem tudták visszatoloncolni, mert Tunézia tagadta, hogy tunéz állampolgár lenne. Az észak-afrikai ország éppen a berlini merénylet után küldte el a német hatóságoknak a kitoloncoláshoz szükséges dokumentumokat.
 
A Mosaique FM nevű tunéz rádiónak a gyanúsított apja elmondta: fia hét évvel ezelőtt hagyta el az országot. Korábban egy olaszországi iskolát kísérelt meg felgyújtani, amiért négy év börtönbüntetést ült le. A tunéz hatóságok is keresik: erőszakos rablásért öt év börtönre ítélték, de azóta nem sikerült nyomára bukkani.
 
A németek 100 ezer eurós vérdíjat tűztek ki a fejére.

Hirdetés