Európa milliomosai ismét Bihar megyében vadásznak

Ceaușescu egykori bályoki birtokán megkezdődött a hagyományos vaddisznó vadászat.
Hirdetés

Az ország egyik leggazdagabb embere, Ion Ţiriac egykori teniszcsillag idén is megszervezi Nicolae Ceaușescu egykori közkedvelt birtokán, a Bihar megyei Bályokon a szokásos téli vadászatát, melyre évről évre a legbefolyásosabb hazai és külföldi milliomosok kapnak meghívást. Szerda este a nagyváradi reptéren landoltak az első híres vendégek, többek között Stefano Ricci olasz divattervező, Dimitrie Sturdza herceg, Wolfgang Porsche, a luxusautógyár örököse, Klaus Mangold német üzletember, továbbá a gyümölcslégyáros Frantz Rauch.

A vendégeket a román zenei élet ismert előadói szórakoztatják, de megismerkedhetnek a román konyha hagyományos ételeivel és italaival is. A menüben töltött káposzta, hurka, kolbász, tepertő, puliszka egyaránt szerepel. A kiszolgáló személyzet a bályoki lakosok közül kerül ki, akik számára évről évre jelentős jövedelmet jelent az úri mulatság.

A mintegy 1000 hektáros erdőben, külön erre az alkalomra nevelt vaddisznókat három hajtóvadászat keretében lövik le, legalább százat. A hajtók száz lejt kapnak a szolgálataikért, de megkapják az állatorvosok által ellenőrzött zsákmányállatok húsának egy részét is. A megmaradt húst szociális intézmények javára ajánlják fel, illetve egy vadhúsokat feldolgozó gyárnak adják.

Első alkalommal 2005-ben szerveztek Bályokon vadászatot, akkor 185 vadat öltek le. A vadászatot azóta is minden évben óriási médiaérdeklődés övezi, ugyanakkor az állatvédők is időnként megjelennek tiltakozni.

Ion Ţiriac egyébként perben áll az állammal a birtok tavaly lejárt bérleti szerződése miatt.

Hirdetés