Moszkva száz év elteltével se szolgáltatta vissza Románia aranyát

Mugur Isărescu, a BNR kormányzója arra emlékeztet, hogy gondosan őrzik az ezt igazoló dokumentumokat.
Hirdetés

Arról emlékeztek meg szerdán Jászvásáron (Iașiban), hogy 100 évvel ezelőtt, az első világháború idején a moldovai város volt Románia fővárosa. Az ünnepségeken részt vett Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója, aki azt emlegette fel, hogy száz évvel ezelőtt a román nemzeti kincseket a kölcsönös bizalom jegyében, a két fél által aláírt hivatalos dokumentumokkal szállították Moszkvába és ezeket a dokumentumokat a BNR mindenkori kormányzója nagy gonddal őrizte.

„A mi aranyunk a román és az orosz kormány által aláírt eredeti dokumentumokkal ment el, de száz év múltán sem tért haza” – mondta Isărescu. Hozzátette: 1935-ben és 1956-ban adtak vissza értékeket Romániának, de ezekben „egyetlen gramm arany sem volt”.

Isărescu szerint a BNR levéltárában őrzött dokumentumok bizonysága szerint 1916 februárjában 1.738 láda aranypénzt és aranyrudat, valamint Mária királyné ékszerkészletét vitték el Moszkvába, 1917-ben pedig további 188 láda értéket. Ezeket szeretné visszakapni Románia, immár sokadjára emlékeztetve Oroszországot a tartozásra.  

 

Hirdetés