Dragnea még mindig húzódozik az RMDSZ-től

Azt mondja a szociáldemokrata pártelnök, hogy nem kormányozna közösen a magyar szervezettel. Azért várjuk meg a választások eredményét.
Hirdetés

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke továbbra is azt állítja: nem fogja közös kormányzásra kérni az RMDSZ-t a vasárnapi parlamenti választások után. Az első hely megszerzésére legesélyesebbnek tartott párt vezetője szerint csakis a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) tudnának közösen kormányozni, az RMDSZ-szel nem.

„Csakis azzal tudunk együtt kormányozni, akivel kompatibilisek vagyunk, az ALDE-val. Nem csak a kormányzás kedvéért akarok kormányozni, akkor akarok kormányra kerülni, ha elegendő bizalmat kapunk” – mondta Dragnea szerdán este a Realitatea hírtelevízióban.

Amúgy nem csak ebben a kontextusban foglalkozott a magyar témával. Egy sajtótájékoztatón fölvetette, hogy Dacian  Cioloş miniszterelnök – a PSD fő ellenfelének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányfőjelöltje – azért nem reagált a Budapest és Bukarest között a román nemzeti ünnep kapcsán kirobbant újabb diplomáciai vitára, mert titkos megállapodása van az RMDSZ-szel a közös kormányzásról a választások után. Dragnea szerint nem elfogadható a „civilizált, de határozott” reakció hiánya „a Románia államiságát megkérdőjelező kijelentésekre”.

Egyben szembe helyezte egymással az anyaországot és az erdélyi magyarokat, mondván, különbséget kell tenni a magyar nemzetiségű román állampolgárok és a magyar állam között.
 

Hirdetés