Ponta még mindig odavan a PRU-ért

Szíve csücske a soviniszta zsebpárt, amellyel szívesen kormányozna együtt.
Hirdetés

Victor Ponta volt miniszterelnök szerint a soviniszta Egységes Románia Párt (PRU) támogatná a vasárnapi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát, amennyiben sikerül átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A politikus Naszódon a PSD egy kedd esti kampányrendezvénye után úgy nyilatkozott: azért segíti a PRU-t, mert a pártnak „van bátorsága kimondani azt, amit a szociáldemokraták is gondolnak, csak nem merik kimondani”. A volt kormányfő példaként azt említette: a szociáldemokraták is szeretnék egyedül vezetni az országot, anélkül, hogy abba Brüsszel állandóan beleszóljon, de „nem mernek” beszélni erről.

Ponta sajtóértekezletén hozzátette: nem járult hozzá, hogy a PRU az ő népszerűségét felhasználva – plakátjain Pontát miniszterelnöknek javasolva – folytassa választási kampányát, ő mégis segíti a nacionalista pártot. Ezzel szemben Dacian Ciolos független miniszterelnök elfogadta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje legyen, de „nem segíti a PNL kampányát” – jegyezte meg Ponta.

Szerinte egyikükből sem lesz miniszterelnök a vasárnapi választások után. A volt kormányfő azt jósolta, hogy a PSD megszerzi a voksok több mint 40 százalékát, a PNL pedig mélyen 30 százalék alatt teljesít. Szerinte a szociáldemokraták szabadelvű szövetségesükkel, az ALDE-val, és – amennyiben bejut a parlamentbe – a PRU-val közösen fognak „stabil parlamenti többséget” alkotni a bukaresti parlamentben.

Hirdetés

A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu, a PRU elnöke 2012-ben a PSD jelöltjeként jutott képviselői mandátumhoz, majd 2014-ben – az RMDSZ akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként – kilépett a PSD-ből, és saját pártot szervezett.

A közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok 2-3 százaléka szándékozik a PRU-ra szavazni vasárnap, ami – ha beigazolódik – nem elégséges ahhoz, hogy a nacionalista párt parlamenti képviselethez jusson.
 

Hirdetés